Δωδεκάβιβλος (Τόμος Β')


Συγγραφέας : Δοσίθεος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων
Εκδότης : Ρηγόπουλος Βασίλειος
Έτος έκδοσης : 0
ISBN :
Σελίδες : 536
Τόμος : 2
Σχήμα : 17x25
Κατηγορίες : Θεολογία

28.00 € 24.92 €




Το μνημειωδέστερον έργον του μεγαλυτέρου Ορθοδόξου θεολόγου του IZ' αιώνος. Αν και περισσότερον γνωστή ως «Ιστορία περί των εν Ιεροσολύμοις πατριαρχευσάντων», εις την πραγματικότητα περιέχει ολόκληρον την ιστορίαν της ανά την Οικουμένην Χριστιανικής Εκκλησίας απ’ αρχής μέχρι του έτους 1700, ότε περίπου συνεγράφη. Συγκεκριμένως διαλαμβάνει περί «των ανά πάσαν την Οικουμένην συναθροισθεισών επιφανεστέρων Συνόδων, ορθοδόξων τε και κακοδόξων, Οικουμενικών τε και τοπικών», περί των πέντε Πατριαρχείων και άλλων Αρχιεπισκοπών, περί «Αιρεσιαρχών πάντων και πασών αιρέσεων και της καθαιρέσεως αυτών», περί «των αγίων Πατέρων των κατά πασών των αιρέσεων αγωνισαμένων», περί του Σχίσματος των Παπών της Ρώμης και περί της αναιρέσεως του Πρωτείου και Αλαθήτου αυτών «διά πολλών αναντιρρήτων αποδείξεων», περί των αυτοκρατόρων Ανατολής και Δύσεως, άλλων αρχηγών εθνών και διαφόρων πολέμων, περί των κατά  καιρούς αλώσεων των Ιεροσολύμων και της Κωνσταντινουπόλεως, περί των επί Τουρκοκρατίας «σοφών ανδρών της Ανατολικής Εκκλησίας», περί των υπό Λατίνων και Αρμενίων γενομένων ζημιών εις τους Αγίους Τόπους κ.α.

Αποτελεί αληθή εγκυκλοπαιδείαν της ιστορίας  και θεολογίας, πραγματικόν θησαυρόν γνώσεων, περιέχοντα πλήθος ιστορικών πληροφοριών δυσκόλως  ευρισκομένων αλλού. Είναι το ογκωδέστερον σύγγραμμα εξ όλων όσα είδον το φως της  δημοσιότητος κατά την περίοδον της τουρκοκρατίας. Ιδιαιτέρα έμφασις  δίδεται επί των δογματικών διαφορών προς την Ρωμαϊκήν Εκκλησίαν και κατ’ εξοχήν επί του θέματος του παπικού πρωτείου.

Είναι ακριβής επανέκδοσις της μοναδικής εκδόσεως του Βουκουρεστίου του έτους 1714 υπό νέαν στοιχειοθεσίαν περιέχουσα εμπεριστατωμένην εισαγωγήν υπό του αρχιμ. Ειρηναίου Δεληδήμου και αποτελεί μίαν των σημαντικοτέρων προσφορών εις τα θεολογικά γράμματα. Το έργον κυκλοφορεί εις εξ τόμους με αρίστην εκτύπωσιν επί εκλεκτού χάρτου και με καλλιτεχνικήν βιβλιοδεσίαν.







e-mail Facebook Twitter