Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων: Ξένοι συγγραφείς

Εισαγωγές στη διαδρομή του θεάτρου από το ρωμαϊκό μέχρι το ευρωπαϊκό και αμερικάνικο του 20ου αιώνα. Βιογραφίες συγγραφέων, υπόθεση έργων
Συγγραφέας : κ.ά. Κανακάκη, Ειρήνη
Μεταφραστής : Συλλογικό έργο
Επιμελητής : Κανακάκη, Ειρήνη
Φορέας : Κανακάκη, Ειρήνη
Εκδότης : Θαλασσί
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-99267-1-3
Σελίδες : 604
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Θέατρο - Ιστορία Θεατρικά έργα - Συλλογές

25.00 € 18.75 €




Ενδελεχή και λεπτομερή "χάρτη" για φοιτητές-σπουδαστές δραματικών σχολών και θεατρόφιλους, επαγγελματίες του θεατρικού χώρου αλλά και ερευνητές, αποτελεί το "Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων: Ξένοι συγγραφείς" της Ειρήνης Κανακάκη. Η συγγραφέας επιδιώκει να στοιχειοθετήσει τη διαδρομή του θεάτρου από τη ρωμαϊκή περίοδο, τα μεσαιωνικά και τα νεότερα χρόνια έως τη σύγχρονη έκφανσή του σε Ευρώπη κι Αμερική κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο διαπιστώνει κανείς τη συνεπή ένταξη, κατά χρονολογική σειρά, μιας εισαγωγής γύρω από τα ιστορικά-καλλιτεχνικά-πολιτιστικά δεδομένα των αναφερομένων περιόδων. Επιπλέον, προσφέρονται τα βιογραφικά των συγγραφέων από τα έργα των οποίων επιλέχθηκαν οι μονόλογοι. Σε αυτά τα βιογραφικά σημειώματα καταγράφηκε, κατά το δυνατόν, η εργογραφία των συγγραφέων καθώς και τα ονόματα των μεταφραστών, που η εργασία τους έχει εκδοθεί και είναι προσβάσιμη στο αναγνωστικό κοινό. Ακολούθως η συγγραφέας καταλογογραφεί την ταυτότητα του κάθε έργου, το είδος του, τον αριθμό των πράξεων και των προσώπων που μετέχουν σε αυτό (συνολικά αλλά και κατά φύλο), και τέλος μια σύνοψη της υπόθεσής του. Έπονται οι μονόλογοι και τελικά παρέχονται σε σημειώσεις τα στοιχεία και των άλλων μεταφράσεων του ίδιου έργου που έχουν κυκλοφορήσει. Ο συγκεκριμένος τόμος αποτελεί εμπλουτισμένη-αναθεωρημένη μορφή της αρχικής έκδοσης, με τον ίδιο τίτλο, στη "Δωδώνη", 2005.

Η Ειρήνη Κανακάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακολούθησε θεατρικές σπουδές στο Atelier Υποκριτικής του Κέντρου Λαϊκού Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή Αθηνών (του Γ. Θεοδοσιάδη). Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση. Ασχολείται με τη μελέτη και τη διδασκαλία της ιστορίας του θεάτρου, της τέχνης και της τεχνικής της δημιουργικής γραφής, με την πρωτότυπη γραφή, τη διόρθωση, την επιμέλεια και τη μετάφραση κειμένων. Το 2010 εγκρίθηκε η εκπόνηση διδακτορικής της διατριβής στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Τμήματος Σπουδών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρωτότυπα θεατρικά της έργα έχουν παρασταθεί στην Αθήνα και την επαρχία, εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί, ή εκδοθεί: η δραματική κομεντί διασκευασμένη σε νουβέλα "Άσε με να καπνίσω το δάκρυ σου" (εκδ. "Πλέθρον", 1996), το δραματικό μονόπρακτο "Το τελευταίο επουράνιον άρωμα", στο θέατρο Χυτήριο, 2007, η πολιτική παρωδία "7 συγγραφείς κάνουν βαρελάκια στους τάφους τους", Πορφύρα, 2008.






e-mail Facebook Twitter