Αποφασίζουμε Μαζί

Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία
Συγγραφέας : Σίμου, Έφη
Εκδότης : Ινστιτούτο Επικοινωνίας Και Αλφαβητισμού Στην Υγεία
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-618-83146-3-4
Σελίδες : 143
Κατηγορίες : Επικοινωνία Δημόσια υγεία

14.00 € 10.50 €




Πολλοί ασθενείς, όταν φτάνουν στη στιγμή να υποβληθούν σε μια εξέταση ή επέμβαση ή να ξεκινήσουν μια θεραπεία, αναρωτιούνται αν ο γιατρός τους έχει δώσει τη σωστή ιατρική γνωμάτευση και τη σωστή θεραπεία. Επιπλέον, μία από τις πιο σημαντικές αιτίες δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των ασθενών είναι ότι πολλές φορές δεν αισθάνονται κατάλληλα και επαρκώς ενημερωμένοι για τη θεραπευτική διαδικασία, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ανακτήσουν την «χαμένη» τους υγεία.

H συμμετοχή των ασθενών στη λήψη απόφασης είναι μια συνεργατική διαδικασία, κατά την οποία παρέχονται οι καλύτερα διαθέσιμες τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς σχετικά με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη τους. Επιπλέον, εμπεριέχει την ενθάρρυνση–ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες στο διάλογό τους με τους γιατρούς με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, την αυτοφροντίδα και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου, καθώς και για να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγειονομική τους περίθαλψη, οι οποίες να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις αξίες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί πρωτίστως ένα κείμενο στρατηγικής προσέγγισης, αναφορικά με την έννοια της συμμετοχικής λήψης απόφασης στην κλινική ιατρική, τα πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και περιορισμούς που ενέχει η εφαρμογή της. Έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, για την αλλαγή του προσανατολισμού και της προοπτικής, αναφορικά με το ρόλο των ασθενών στις αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την υγειονομική τους περίθαλψη.

Δεδομένου ότι όταν είμαστε άρρωστοι, είμαστε περισσότερο ευάλωτοι και αδύναμοι, ένας καλά ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος ασθενής είναι η καλύτερη απόδειξη της δημοκρατίας στην πράξη.

Η καλή επικοινωνία και η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται με την υγεία τους, αποτελεί τη διαδικασία, η οποία μπορεί να φέρει την ιατρική πιο κοντά σε αυτούς που την υφίστανται.


H Έφη Σίμου εργάζεται στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του μαθήματος Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία. Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου "Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία" καθώς και του συνεδρίου 2nd European Risk Summit: Risk communication Principles - Practices -Tools, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας σε συνεργασία με το King's College of London. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, της ταξιδιωτικής ιατρικής και της πρωτογενούς πρόληψης. Είναι επίσης συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2008-2012. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία (PhD- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία, ( MSc London School of Hygiene and Tropical Medicine) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (dipl Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και βασικών σπουδών στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (Bsc-Σχολή Επιστημών Υγείας TEI Αθήνας) καθώς και την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Bsc-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).






e-mail Facebook Twitter