Από τους Δελφούς και το Ουλουρού


Συγγραφέας : Φίφης, Χρήστος Ν.
Εκδότης : Ζαχαρόπουλος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5644-33-8
Σελίδες : 82
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

12.72 € 11.45 €




Η τριλογία του Χρήστου Φίφη είναι αποτέλεσμα μιας ενδοσκοπικής στροφής εκ μέρους όλων μας. Η οντολογική πυξίδα του είναι η ασίγαστη αγωνία του να κατανοήσει το μεταναστευτικό μας “Εμείς”, όχι όμως μουσειακά. Για τον συγγραφέα, ακόμη και το παρελθόν μας είναι ζωή που πρέπει να κατανοηθεί στην ιστορική και υπαρξιακή της πολυπλοκότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ιστορικός είναι και ποιητής».

-Δρ Γιώργος Βασιλακόπουλος (La Trobe University) για τα βιβλία του Χρήστου Φίφη: Πού είναι το μέρος για ένα χωριό; (2011), Από τους καθ’ ημάς Αντίποδες (2015) και Ελληνοαυστρα- λιανές Αναφορές (2016).

«Αρχίζοντας με έναν διαλογο πάνω στην καταγωγή, ο Φίφης καταδύεται στις αναμνήσεις της παιδικής του ζωής, στο μακρινό του χωριό, που δεν έφυγε ποτέ από τον νου του ακόμα και μεσα στους πολύβουους και πολύκοσμους δρόμους της Μελβούρνης. Πολλά ποιήματα διαβάζονται σαν αφηγηματικές ανακλήσεις προσώπων, τόπων και εμπειριών που τώρα υπάρχουν στη μνήμη του ποιητή. Το μεγαλο κατόρθωμα της ποίησης του Φίφη είναι ότι υπονομεύει το κράτος της λήθης και της αμνησίας. Διατηρώντας αυτές τις μνήμες ζωντανές, ένας ολοκληρος κόσμος συνεχίζει να υπάρχει και να ζει για τη νέα γενιά και τους Έλληνες παντού».

–Βρασίδας Καραλής, «Η Διασπορική Ποίηση του Χρήστου Φίφη».


Ο Χρήστος Φίφης υπήρξε μέλος του ιδρυτικού προσωπικού του Προγράμματος Διερμηνέων και Μεταφραστών που δημιουργήθηκε στο RMIT της Μελβούρνης το 1975 όπου δίδαξε ως Λέκτορας Νέων Ελληνικών από το 1975 ως το 1981. To 1982 ο κλάδος Διερμηνέων και Μεταφραστών μεταφέρθηκε στο VICTORIA COLLEGE της Μελβούρνης στο οποίο δίδαξε επίσης ως το 1986. Το 1987 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τον Ιανουάριο του 2005 αφυπηρέτησε από την ενεργό διδασκαλία και τώρα εξακολουθεί να είναι Honorary Research Associate του Πανεπιστημίου La Trobe. Έχει επιμεληθεί τη συγκέντρωση και έκδοση των ποιημάτων του Νίκου Νινολάκη, "Αργοναύτης του Νότου", Αθήνα, 1986. Το 2009 έχει επίσης επιμεληθεί σε συνεργασία με τη Δρ Μαρία Ηροδότου και το Δρ Θανάση Σπηλιά και το περιοδικό "Παρουσία "της Αθήνας, ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, με μια σύντομη Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης στην Αυστραλία. Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και κεφάλαια σε άλλους συλλογικούς τόμους για το έργο του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Βαφόπουλου, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, του Δημήτρη Τσαλουμά, του Αριστείδη Παραδείση, για το έργο άλλων ελληνοαυστραλών συγγραφέων και την Ελληνοαυστραλιανή λογοτεχνία, για θέματα της Ελληνομάθειας στην Αυστραλία και ζητήματα της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες. Από το 2009 είναι ταχτικός συνεργάτης του "Παροικιακού Βήματος" της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης από το 2004 επιμελείται την εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή "Συνάντηση" του πολυπολιτισμικού ραδιοσταθμού 3ΖΖΖ της Μελβούρνης.






e-mail Facebook Twitter