Για την πατρίδα


Συγγραφέας : Δέλτα, Πηνελόπη Σ., 1874-1941
Εκδότης : Ανατολικός
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-5799-11-3
Σελίδες : 94
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα Ελληνική γλώσσα, Νέα - Διδακτικά βιβλία για ξένους

8.00 € 7.20 €




Η δράση της ιστορίας εξελίσσεται στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και ξεκινάει το 995 μ.Χ. Είναι η εποχή που ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Σαμουήλ, επιτίθεται στο Βυζάντιο.
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β΄, αναθέτει μια μυστική και επικίνδυνη αποστολή στον νεαρό Αλέξιο Αργυρό. Ο Αλέξιος είναι αρραβωνιασμένος με τη Θέκλα, όμως, είναι αναγκασμένος να την αποχαιρετήσει χωρίς να της πει πού πηγαίνει. Έτσι, οι δυο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν το ίδιο εκείνο βράδυ.
Όμως, η νεαρή, ερωτευμένη Θέκλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον άντρα της όπου και αν πηγαίνει. Με τη βοήθεια της Αυτοκράτειρας, τον ακολουθεί μυστικά στο πλοίο. Θα ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη στο Δυρράχιο, κι ένα μέρος του ταξιδιού θα πρέπει να το κάνουν περπατώντας. Είναι ένα δύσκολο, όσο και επικίνδυνο ταξίδι.
Στην αρχή, όλα πηγαίνουν καλά, και οι δυο νέοι κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Όμως, σε λίγο εμφανίζονται οι δυσκολίες. Μαθαίνουν για έναν κατάσκοπο των εχθρών που τριγυρίζει εκεί κοντά, οι λύκοι τρώνε τα άλογά τους, και οι ίδιοι χάνουν τον δρόμο τους πάνω στο βουνό. Για πρώτη φορά, ο Αλέξιος σκέφτεται ότι ίσως δεν πετύχει στην αποστολή του. Και τότε, ζητάει από τη Θέκλα, αν εκείνος σκοτωθεί, να πάει μόνη της στο Δυρράχιο, να εκτελέσει εκείνη την αποστολή του.
Οι δυο νέοι μοιράζονται τα ίδια ιδανικά. Την αγάπη για την πατρίδα, την αίσθηση του καθήκοντος, την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουν θυσίες για το γενικό καλό. Αν και είναι πολύ νέοι και ερωτευμένοι, είναι έτοιμοι να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες για έναν ανώτερο σκοπό.
Εδώ είναι μια απλοποιημένη μορφή του βιβλίου, κατάλληλη για ξενόγλωσσους μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά σαν δεύτερη/ξένη γλώσσα. Είναι κυρίως κατάλληλο για μαθητές επιπέδου γλωσσομάθειας Β2-Γ1 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEF) του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια σ' ένα αρχοντικό οικογενειακό περιβάλλον, αυστηρά πατριαρχικό, με έντονες τις πατροπαράδοτες ελληνικές αρχές και συνήθειες. Με δασκάλους στο σπίτι, απέκτησε γενικές σχολικές γνώσεις και έμαθε ξένες γλώσσες και "ελληνικά" που τα αντιπάθησε, επειδή τα βιβλία ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα. Το 1895 παντρεύτηκε το Στέφανο Δέλτα, με το οποίον απέκτησε τρεις κόρες. Το 1916 η οικογένεια Δέλτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο κοινωνικός και ο φιλικός τους κύκλος ήταν οι πιο καλλιεργημένοι λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι του καιρού τους, αλλά και σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ελ. Βενιζέλος και ο Νικ. Πλαστήρας. Τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, η Πηνελόπη Δέλτα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, περιθάλποντας πρόσφυγες και τραυματίες. Η ίδια υπέφερε από παράλυση, που είχε αρχίσει από το 1925, και είχε γίνει ολική προς το τέλος της ζωής της. Ίσως η πάθησή της αυτή, σε συνδυασμό με το πλήγμα που της προκάλεσε η είσοδος των γερμανών στην Αθήνα, να την οδήγησαν στην απελπισία : Αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου του 1941. Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε σπουδαία συγγραφέας. Έχουν περάσει 60 και περισσότερα χρόνια από τότε που έγραψε τα βιβλία της για παιδιά. Κι όμως, αυτά τα βιβλία εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τους μικρούς αναγνώστες, με τη ζωντάνια τους, τις συναρπαστικές τους περιπέτειες, και τις γλαφυρές περιγραφές ιστορικών γεγονότων.






e-mail Facebook Twitter