Δοκιμασία

Οι μάγισσες του Σάλεμ
Συγγραφέας : Miller, Arthur, 1915-2005
Μεταφραστής : Σολομός, Αλέξης, 1918-2012
Επιμελητής : Λάζου, Μαρία
Εκδότης : Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-558-126-8
Σελίδες : 136
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Αμερικανικά θεατρικά έργα
Σειρά : Παγκόσμιο Θέατρο

10.60 € 8.48 €




Δωμάτιο στο σπίτι του Αιδεσιμώτατου Σαμουήλ Πάρρις στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, την άνοιξη της χρονιάς 1962. Ο Πάρρις είναι γονατισμένος κοντά στο κρεβάτι όπου βρίσκεται ξαπλωμένη ντυμένη και αναίσθητη η κόρη του, Μπέττη, 10 χρονώ. Την κοιτάζει με αγωνία, μουρμουρίζοντας κάποια προσευχή. Η μαύρη σκλάβα Τιτούμπα, 50 χρονώ, μπαίνει φοβισμένη.
ΤΙΤΟΥΜΠΑ: Κυρ Αιδεσιμώτατε, η Μπέττη μας θα γίνει γρήγορα καλά;
ΠΑΡΡΙΣ: Φύγε από δω.
ΤΙΤΟΥΜΠΑ, οπισθοχωρώντας: Η Μπέττη μας δε θα πεθάνει;... Δε θα πεθάνει;...
ΠΑΡΡΙΣ, σηκώνεται έξω φρενών: Φεύγα από μπρος μου - αν δεν θες να φας καμουτσίκι στην πλάτη! (Εκείνη φεύγει. Ο Πάρρις, ακουμπώντας στον τοίχο.) Θεέ μου βοήθησε με! (Κλαίγοντας με λυγμούς παίρνει το χέρι της Μπέττης.) Μπέττη, κορούλα μου, γλυκό μου παιδάκι... Ξύπνα... Άνοιξε τα ματάκια σου... (Γονατίζει. Την ίδια στιγμή μπαίνει η ανίψια του, η Άμπιγκαιηλ. Είναι ένα κορίτσι 17 χρονών, εξαιρετικά όμορφο.)
ΑΜΠΙΓΚΑΙΗΛ: Θείε, η Σουζάνα Ουώλκοτ είναι εδώ. Έρχεται απ' το γιατρό.
ΠΑΡΡΙΣ: Πες της να 'ρθει μέσα - γρήγορα!
ΑΜΠΙΓΚΑΙΗΛ, σκύβοντας στ' άνοιγμα της πόρτας: Έλα μέσα, Σουζάνα! (Μπαίνει η Σουζάνα 16 χρονώ.)
ΠΑΡΡΙΣ: Τι είπε ο γιατρός;
ΣΟΥΖΑΝΑ: Μου είπε, αιδεσιμώτατε, πως τα βιβλία του δε γράφουνε πουθενά για την αρρώστια της Μπέττης. Έψαξε, λέει, έψαξε, μα δε βρίσκει κανένα γιατρικό στα βιβλία.
ΠΑΡΡΙΣ: Πρέπει να ψάξει κι άλλο. Γιατί δεν έρχεται ο ίδιος να δει την άρρωστη;
ΣΟΥΖΑΝΑ: Λέει πως δε θα ωφελήσει σε τίποτα να 'ρθει να τη δει, γιατί απ' ό,τι διάβασε στα βιβλία η αιτία της αρρώστιας είναι... υπερφυσική.
ΠΑΡΡΙΣ: Ανοησίες! Δεν υπάρχουν αιτίες υπερφυσικές! Σύρε να του πεις πως έστειλα στο Μπέβερλυ να καλέσω τον Αιδεσιμώτατο Χαίηλ - και όταν έρθει θα επιβεβαιώσει κι αυτός τα λόγια μου. Πες του να βρει κάποιο γιατρικό και να πάψει να μιλάει για υπερφυσικές αιτίες.
ΣΟΥΖΑΝΑ: Μάλιστα, κύριε Πάρρις. Μόνο που ο γιατρός λέει πως πρέπει να 'σαστε προσεχτικός - πολύ προσεχτικός. (Ο Πάρρις κάνει μια κίνηση αδημονίας. Η Σουζάνα πάει προς την πόρτα.)
ΑΜΠΙΓΚΑΙΗΛ: Το νου σου να μη μιλήσεις σε κανένα στο χωριό - ακούς;
ΠΑΡΡΙΣ: Και προπάντων ούτε λέξη για υπερφυσικές αιτίες.


O Άρθουρ Μίλλερ (Οκτώβριος 1915 - Φεβρουάριος 2005), θεωρείται από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του εικοστού αιώνα. Πολέμιος του μακαρθισμού στις ΗΠΑ και συγγραφέας με προοδευτικές απόψεις, γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση με τα έργα του: "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" (1947), "Ο θάνατος του εμποράκου" (1949), "Οι μάγισσες του Σάλεμ" (1953), "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" (1955), "Μετά την πτώση" (1964), "Επεισόδιο στο Βισύ" (1966), "Το ταβάνι του αρχιεπισκόπου" (1972), "Ο τελευταίος Γιάνκη" (1993), "Το σπασμένο γυαλί" (1994). Το 2001 εκδόθηκε η συλλογή δοκιμίων "Echoes Down the Corridor; Collected Essays 1944-2000", που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση που άσκησε, εκτός από θεατρικός συγγραφέας, ως διανοούμενος και πολιτιστικός σχολιαστής.






e-mail Facebook Twitter