Εικαστική αγωγή. Δημιουργική έκφραση και τέχνη


Συγγραφέας : Μαρία Αθανασέκου
Εκδότης : Ηδυέπεια
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-5471-55-2
Σελίδες : 148
Κατηγορίες : Τέχνη

23.32 € 20.99 €




Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνοπτική, εύληπτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εισαγωγή στην Εικαστική Αγωγή και τις Δημιουργικές Τέχνες. Αφορά φοιτητές και δασκάλους προσχολικής Εκπαίδευσης, φοιτητές και επαγγελματίες Κοινωνικής Εργασίας, Εικαστικούς Θεραπευτές, όλους όσοι έχουν νήπια και ενήλικες που χρήζουν στήριξης στο περιβάλλον τους, οικογενειακό, είτε επαγγελματικό. Μέσα από εφαρμογές, στοιχεία και τεχνικές των εικαστικών τεχνών επιχειρείται η κατάδειξη της σημασίας της τέχνης ως βοηθητικού μέσου στην εκπαίδευση, την κοινωνική εργασία και τη θεραπεία. Οι εικόνες, τα σύμβολα, έχουν θεραπευτική, βοηθητική δύναμη. Η τέχνη είναι μια ψυχοσωματική εμπειρία και ένα σύμπαν που συνεχώς διαστέλλεται. Μέσα από αυτή μπορούμε να παίρνουμε βοήθεια, γνώση, στήριξη, αισθητική απόλαυση, δύναμη.

Η τέχνη μάς αφορά όλους.

Μας φέρνει πίσω σε εμάς, σε έναν εαυτό που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε, σε έναν εαυτό που ίσως χάσουμε μέρα με τη μέρα, σε έναν εαυτό που μπορεί πια να έχουμε ξεχάσει ό,τι είχαμε.


Η Δρ. Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στην Εκπαιδευτική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Frederick και είναι ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας COST Action με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας στη δράση με στοιχεία: «Perinatal Mental Health and Birth-Related Trauma: Maximising best practice and optimal outcomes» (DEVoTION) CA18211 (μέλος του Management Committee). Δίνει διαλέξεις για θέματα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς και συνεργάζεται σταθερά με το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία, έχουν εκδοθεί τρία βιβλία της σε έντυπη μορφή και δύο σε ηλεκτρονική. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα με γνώμονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει μετεκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευρολοψυχολογία, Λαογραφία κ.ά., και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεματική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήμες (όπως η Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Λαογραφία, Κοινωνιολογία) φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δημιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόμενων με την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να μοιράζεται και να επικοινωνεί μέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει μεγάλη δύναμη και ιστορίες να μας πει, πολλές, αν όχι όλες, μας αφορούν ή θα μας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής μας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό μας πεδίο.






e-mail Facebook Twitter