Εμπρός της γης οι αγανακτισμένοι

Από την διαμαρτυρία στην δράση
Συγγραφέας : Hessel, Stephane, 1917-2013
Μεταφραστής : Κολαΐτη, Ρίτα
Επιμελητής : Γιάννου, Ευαγγελία
Εκδότης : Σύγχρονοι Ορίζοντες
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-398-429-0
Σελίδες : 144
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρά : Έρευνα, Σκέψη, Γνώση

8.78 € 6.59 €




"Πριν από έναν περίπου χρόνο, στα τέλη Φεβρουαρίου 2013, πέθανε στο Παρίσι ο μεγάλος επαναστάτης -μία από τις ηγετικές μορφές του κινήματος των Αγανακτισμένων- Στεφάν Εσέλ. Όμως το οικουμενικό του μήνυμα "Αγανακτήστε!" συνεχίζει να αντηχεί όλο και πιο ηχηρό ως απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση". "Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, έχουμε και πάλι την εντύπωση ότι όλες οι προσδοκίες της ανθρωπότητας, στο όνομα των οποίων εξεγέρθηκαν γενιές ολόκληρες, είναι αποκηρυγμένες! Τα πάντα συμβαίνουν θαρρείς και ο Θεός έπλασε, την πέμπτη ημέρα της Δημιουργίας, τους υπαλλήλους και τους εργάτες, την έκτη τους τραπεζίτες και τους μεγιστάνες και την έβδομη αναπαύθηκε λέγοντας στους πρίγκιπες του χρήματος: "Άρχετε των πολιτών σας και αυξάνετε και πληθύνετε τα πλούτη σας!" Πολύ λιγότερο ενωμένοι από τους πατεράδες και τις μανάδες μας, πολύ λιγότερο μαχητικοί από τους παππούδες μας που διεκδικούσαν τα δίκια τους στον δρόμο, συχνά εξουθενωμένοι από την καθημερινή μιζέρια, έχουμε σχεδόν χάσει αυτό που μας δίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη: την τόλμη να κυνηγάμε τα μεγάλα όνειρα της ανθρωπότητας!
"Αγαπητές αναγνώστριες, αγαπητοί αναγνώστες, πολλά από τα προβλήματα που θίγει το παρόν βιβλίο θα επιλυθούν μονάχα αν δράσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι. Ο χρόνος πιέζει, αλλά υπάρχει διέξοδος, εκείνη των θαρραλέων, αυτών που την πιστεύουν..."


Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917, σπούδασε στη Γαλλία όπου και έλαβε την γαλλική ιθαγένεια πριν παρουσιαστεί στον στρατό. Συνελήφθη από τη Γκεστάπο, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, από το οποίο δραπέτευσε. Συνελήφθη ξανά και εγκλείστηκε στο στρατόπεδο Ντόρα, από το οποίο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να δραπετεύσει. Τα κατάφερε λίγο αργότερα να δραπετεύσει καθώς μεταφερόταν στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ίδρυσε ένα Σύνδεσμο βοήθειας προς την Αφρική και την Μαδαγασκάρη, ενεργοποιήθηκε στο "Συνασπισμό για τη Δεκαετία, για έναν πολιτισμό με ειρήνη και χωρίς βία", αλλά και σε άλλους οργανισμούς. Τιμήθηκε πολλές φορές για τη δράση του. Υπήρξε Πρέσβης της Γαλλίας και αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιµής. Πέθανε στο Παρίσι στις 27 Φεβρουαρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών.






e-mail Facebook Twitter