Ένας Κόσμος σε Κίνηση


Συγγραφέας : Ντεκάστρο, Μαρίζα
Εκδότης : Καλειδοσκόπιο
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-960-471-112-3
Σελίδες : 54
Σχήμα : 21x29
Εξώφυλλο : 21x29
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - 1821- Παιδικά βιβλία, Ελληνικά

17.90 € 12.53 €




Η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση συγκλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια έως τη Λατινική Αμερική, και φέρνουν στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέες κοινωνικές ομάδες, νέες ισορροπίες. Τον ίδιο καιρό, εξερευνητές, με τα ταξίδια τους, διευρύνουν τα όρια του παγκόσμιου χάρτη, ενώ επιστήμονες, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα, διευρύνουν τα όρια της γνώσης. Ήταν μια αληθινά συγκλονιστική εποχή!

Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου είχαν ο Μανώλης Πατηνιώτης και ο Αριστοτέλης Τύμπας από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 ΕΚΘΕΣΗ – ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ    

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018 (εκδόσεις 2017)

Βραβείο Βιβλίου  Γνώσεων για παιδιά έκδοση 2017

Το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821, Ένας κόσμος σε κίνηση,(επιστημονική επιμέλεια Μανώλης Πατηνιώτης, Αριστοτέλης Τύμπας), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το βιβλίο βασίζεται σε ιστορικό υπόβαθρο, στο πλαίσιο του οποίου αντιμετωπίζονται συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σημαντικά γεγονότα του 19ου αιώνα που άλλαξαν  τον σύγχρονο κόσμο και που συνδέονται με τον βασικό ιστό της «κίνησης». Το βιβλίο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες δηλώνονται στο πλαϊνό μέρος κάθε σελίδας και αφορούν τις επαναστάσεις, τις νέες ανακαλύψεις και τις συνέπειές τους, τις νέες εφευρέσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης σε ποικίλους τομείς, τη Βιομηχανική Επανάσταση,  την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής, την Εκπαίδευση, τη λογοτεχνική  και πνευματική ζωή. Πρόκειται για την αποτύπωση της κίνησης σε πολλαπλά επίπεδα: την κίνηση ιδεών, ανθρώπων, εμπορευμάτων, στρατευμάτων, εξερευνητών, βιβλίων, αρχαιοτήτων, πνευματικών αγαθών και εφευρέσεων που διευκολύνουν και αλλάζουν τη ζωή του κόσμου. Η συγγραφέας μέσα από ένα σύμπλεγμα πληροφοριών, δίνει μια πανοραμική εικόνα γεγονότων και εξελίξεων, διαμορφώνοντας ένα πολυτροπικό κείμενο το οποίο εμπλουτίζεται από πηγές, χάρτες, μαρτυρίες, ιστοριογραμμές, εικόνες και φωτογραφίες με έναν και μόνο στόχο: τη παγκόσμια διασύνδεση, την κίνηση από το ειδικό στο γενικό και την επισήμανση της σχέσης αιτίου και αποτελέσματος. Η επιστημονική επιμέλεια των ειδικών και οι βιβλιογραφικές αναφορές στο τέλος του βιβλίου διασφαλίζουν την εγκυρότητα των πληροφοριών και τη σύγχρονη «ματιά» στα γεγονότα, βασική προϋπόθεση για ένα ολοκληρωμένο βιβλίο γνώσεων.


Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο έχει γράψει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου στις παιδικές σελίδες του περιοδικού "Αρχαιολογία", καθώς και πολλά άρθρα και έχει μεταφράσει παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα". Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο που έγραψε με τον Π. Βαλαβάνη "Μικρές ιστορίες του μουσείου" και το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο "Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου", εκδ. Μεταίχμιο, 2011






e-mail Facebook Twitter