Επιβίωση και ιερότητα


Συγγραφέας : Κανδάνου, Αλεξάνδρα
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-02-4063-4
Σελίδες : 456
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

29.68 € 26.71 €




Ποια είναι η «φυσική κατάσταση» του ανθρώπου; Ποια η σχέση της με την ιερότητα; Γιατί οι πρώτοι άνθρωποι έκρυβαν τα οστά των νεκρών τους στα βάθη των σπηλαίων; Είναι τα σπήλαια, τόποι ιεροί που αργότερα κόσμησαν με τους ναούς τους οι Έλληνες.
Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα από μια διαίσθηση: ότι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο και τη φύση βρίσκεται κάπου στην πρώιμη ανθρωπότητα. Οι πρώτοι άνθρωποι που ζούσαν κυνηγώντας και συλλέγοντας καρπούς, είδαν στη φύση την ιερότητα. Όταν ο άνθρωπος άρχισε να ξαναδιαβάζει τον κόσμο μέσα από το λόγο στην Αρχαία Ελλάδα, την πρώτη ρίζα του δυτικού πολιτισμού, τούτη η θέαση του κόσμου δεν χάθηκε. Μετουσιώθηκε, έγινε μέρος της εποχής του ανθρώπου που εδώ καλούμε το ελληνικό κοσμοσύστημα.
Ο Οιδίποδας είναι ήρωας τραγικός, άνθρωπος ιερός: σηκώνει στους ώμους του την αμαρτία της αιμομιξίας, την πλέον αρχέγονη ιερή απαγόρευση. Ο Διόνυσος είναι πολύμορφος και πολυμήχανος σαν ένας πρωτόγονος θεός, ο μασκοφόρος δαίμονας της πόλης. Οδηγεί την πομπή των μυστών στο ναό της Μητέρας – Γης, Δήμητρας, εκεί όπου θα αναδυθεί μέσα από το σπήλαιο του Άδη, η Κόρη, Περσεφόνη. Ο Διόνυσος είναι το παιδί που στέκεται ανάμεσα στη Μητέρα και στην Κόρη, σαν μια εικόνα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ανθρωπότητα που επιστρέφει στην παιδική της ηλικία: η δημήτρια άποψη του κόσμου.


Η Αλεξάνδρα Κανδάνου (λογοτεχνικό ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Βαρκελώνης και πολιτική φιλοσοφία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις της Unesco στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου Rice, στο Τέξας των ΗΠΑ. Υπήρξε προσκελημένη ομιλήτρια σε συνέδρια πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, την πολιτική και την ηγεσία. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά. Ενεργή διπλωμάτης, υπηρετεί σήμερα στην πρεσβεία μας στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής. Έχει σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ταξίδι της στον ποταμό Sepik, στην Παπούα της Ν. Γουινέας. Το 2015 εκδόθηκε το βιβλίο πεζογραφίας της, "Χίλιες σε μία νύχτες", από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.






e-mail Facebook Twitter