Η ελληνική τριλογία


Συγγραφέας : W. Byford-Jones
Εκδότης : Historical Quest
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5088-89-7
Σελίδες : 536
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - 1940-

22.00 € 19.80 €




Ο Wilfred Byford-Jones, Βρετανός αξιωματικός του επιτελείου του στρατηγού Ronald Scobie και δημοσιογράφος, βρίσκεται στην Αθήνα και στην Ελλάδα σ’ ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Αναχωρεί από το Κάιρο με το πολεμικό πλοίο «Αδρίας» στις αρχές Οκτωβρίου 1944, μετά στον Πόρο, και τέλος στον Πειραιά και στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου, όπου συντελείται η Απελευθέρωση.
Κινείται στην επικράτεια υπό τον έλεγχο του Ε.Λ.Α.Σ., συναντά πολλούς παράγοντες της Αντίστασης και της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων τον Σιάντο, τον Δαμασκηνό, τον Πλαστήρα, τους έγκλειστους δωσίλογους στις Φυλακές Αβέρωφ κ.α. Αφηγείται συγκλονιστικά περιστατικά της Αντίστασης και της Κατοχής, περιγράφει την κατακλυσμιαία χαρά της Απελευθέρωσης, επιφυλάσσεται για το τι μέλει γενέσθαι εξαιτίας της υποβόσκουσας αντιπαράθεσης με το Ε.Α.Μ. και τον Ε.Λ.Α.Σ.
Παρών στην Πλατεία Συντάγματος τη Ματωμένη Κυριακή της 3ης Δεκεμβρίου 1944, παρακολουθεί και καταγράφει συγκλονισμένος το ξέσπασμα βίας, κουβαλά ένα τραυματισμένο κορίτσι. Συμμετέχει στα Δεκεμβριανά, διατρέχει τους δρόμους και τις συνοικίες της Αθήνας, συναντά τον Τσώρτσιλ όταν καταφτάνει αιφνιδιαστικά στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944, παραμένει ως τη Συμφωνία της Βάρκιζας και αναχωρεί μια ανοιξιάτικη ημέρα του 1945 για την Αίγυπτο, αφήνοντας πίσω του μια Αθήνα πληγωμένη, συγκλονισμένη, έντρομη.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1945, ο εκδοτικός οίκος Hutchinson κυκλοφορεί στη Βρετανία το βιβλίο του “The Greek Trilogy: Resistance – Liberation – Revolution” βασισμένο στις εμπειρίες του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα από τις ημέρες της Απελευθέρωσης ως τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Η έκδοση αυτή είναι η μετάφραση του έργου του στα Ελληνικά πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.







e-mail Facebook Twitter