Η ηθική της αγάπης


Συγγραφέας : Frankfurt, Harry G.
Εκδότης : Ποιότητα
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-7803-34-5
Σελίδες : 149
Σχήμα : 14x21
Κατηγορίες : Ιστορία, Στρατιωτική Πόλεμος

15.00 € 11.10 €




Αυτό το καλογραμμένο βιβλίο ενός από τους κορυφαίους ηθικούς φιλοσόφους του κόσμου υποστηρίζει ότι το κλειδί για μία ευτυχισμένη ζωή είναι να επιζητά κανείς ολόψυχα αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται, ότι η αγάπη αποτελεί την πλέον αυθεντική μορφή ενδιαφέροντος και ότι η αγνότερη μορφή αγάπης, κατά ένα περίπλοκο τρόπο, είναι η αγάπη για τον ευατό μας.
Ο Frankfurt γράφει ότι μέσω των ενδιαφερόντων μας προσδίδουμε νόημα στον κόσμο. Το ενδιαφέρον μας παρέχει σταθερές φιλοδοξίες και στόχους, διαμορφώνει το πλαίσιο των στόχων και των συμφερόντων βάσει των οποίων ζούμε. Το πιο θεμελιώδες ερώτημα που μπορεί να θέσει ένα άτομο σχετικά με τον τρόπο που ζει τη ζωή του δεν είναι για τι θα έπρεπε να ενδιαφέρεται αλλά τι είναι αυτό που τον κάνει να μην μπορεί να αποφύγει να ενδιαφέρεται.
Η πιο σημαντική μορφή ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον Frankfurt, είναι η αγάπη, ένα ακούσιο, ανιδιοτελές ενδιαφέρον για την ευημερία αυτού που αγαπάμε. Η αγάπη είναι τόσο σημαντική, επειδή ο ουσιαστικός πρακτικός συλλογισμός πρέπει να βασίζεται σε σκοπούς που δεν επιδιώκουμε μόνο για να επιτύχουμε άλλους σκοπούς και επειδή χάρη στην αγάπη δεσμευόμαστε απέναντι σε τελικούς σκοπούς, τους οποίους επιθυμούμε για την αξία τους και μόνο.
Ο Frankfurt υποστηρίζει ότι η αγνότερη μορφή αγάπης είναι η αγάπη για τον ευατό μας. Αυτό φαίνεται φαύλο, αλλά η αγάπη για τον ευατό μας –που δεν σημαίνει ικανοποίηση των επιθυμιών μας– είναι στην ουσία ένα ανιδιοτελές ενδιαφέρον για οτιδήποτε αγαπά το άτομο. Η πιο γνήσια μορφή αγάπης για τον ευατό μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιθυμία του ατόμου να αγαπά. Στο βαθμό που αυτό ισχύει, η αγάπη για τον εαυτό δεν είναι παρά μία δέσμευση του ατόμου να προσδώσει νόημα στη ζωή του.

Περιεχόμενα:

Κεφάλαιο 1: Το ερώτημα: «Πώς θα έπρεπε να ζούμε;»
Κεφάλαιο 2: Η ηθική της αγάπης
Κεφάλαιο 3: Ο αγαπητός εαυτός


Ο Χάρι Τζ. Φράνκφουρτ, διάσημος ηθικός φιλόσοφος, είναι επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται τα "The Reasons of Love" ("H ηθική της αγάπης"), "Necessity" ("Αναγκαιότητα"), "Volition and Love" ("Βούληση και αγάπη") και "The Importance of What We Care About" ("Η σημασία αυτών που μας ενδιαφέρουν").






e-mail Facebook Twitter