Η τουριστική πολιτική σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο


Συγγραφέας : Διονυσοπούλου, Παναγιώτα
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-02-4117-4
Σελίδες : 608
Κατηγορίες : Τουρισμός

31.80 € 28.62 €




Ο τουριστικός τομέας είναι εξαιρετικά ευάλωτος και ιδιαίτερα ευαίσθητος σε εξωγενείς παράγοντες. Η σταθερότητα σε επίπεδο πολιτικής αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που λειτουργεί ως βαρόμετρο για την τουριστική ζήτηση, επηρεάζοντας αλλά και αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων. Νέες προκλήσεις αναδύονται για την διαχείριση του τουριστικού οικοσυστήματος.
Βασικό εργαλείο κάθε δημόσιας πολιτικής αποτελούν οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της εφαρμογής της. Ζητούμενο είναι να σχεδιάζουν και να ασκούν αποτελεσματικές πολιτικές. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία και έφεση προς την καινοτομία λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της αγοράς, καθώς διαθέτουν το εύρος της οπτικής που απαιτείται για συνολικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Οι στόχοι της τουριστικής πολιτικής δεν μπορεί, παρά να είναι αναπτυξιακοί και γι’ αυτό συνδέονται στενά με την ανάπτυξη, όπου στη χρήση του όρου συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές όψεις. Άλλοτε ο όρος αυτός παραπέμπει στην ανάπτυξη μιας χώρας ή περιοχής αναδεικνύοντας τον τουρισμό ως κύριο αναπτυξιακό εργαλείο προσδιορίζοντάς τον, ως την «ατμομηχανή της οικονομίας».
Ο τουρισμός πλέον καλείται ολοένα και πιο συχνά να συνεισφέρει αποτελεσματικότερα σε ποιοτικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς στόχους και όχι σε στενά οικονομικούς. Η αναπτυξιακή διάσταση για τον τουρισμό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για την βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ) που περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θέτει προτεραιότητες που αφορούν την αειφορία με παρεμβάσεις σε τομείς υψηλής σημασίας όπως, η προστασία της βιοποικιλότητας, η ανταγωνιστικότητα με επενδύσεις σε νέα προϊόντα και εμπειρίες που καλύπτουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών και η διακυβέρνηση που βασίζεται στην προώθηση μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του τουρισμού σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Το Υπουργείο Τουρισμού κατέχει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή πολιτικής, ενισχύοντας αναπτυξιακά έργα και δημιουργώντας συνέργειες.


Η Διονυσοπούλου Παναγιώτα είναι Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα που αφορούν την Τουριστική Οικονομία και Πολιτική. Έχει πραγματοποιήσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ και του αντίστοιχου τμήματος του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει επίσης πραγματοποιήσει παιδαγωγικές σπουδές στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τον Τουρισμό και την Ευρωπαϊκή Πολιτική (πολιτική, μάρκετινγκ, οργάνωση και διοίκηση, διεθνείς φορείς του τουρισμού κ.α.) τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διδάξει στο Ειρηνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Αθήνας. Πέραν της διδακτικής της εμπειρίας έχει ασκήσει επί σειρά ετών διοίκηση σε θέσεις ευθύνης στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Ινστιτούτο Νεολαίας, του οποίου υπήρξε Διευθύντρια, από το 2007-2010 και σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση μελετών τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια Προγραμμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.






e-mail Facebook Twitter