Ήρωες και δαίμονες

Η Εθνική Αντίσταση του Κρουσώνα
Συγγραφέας : Σανουδάκης, Αντώνης Κ.
Εκδότης : Ταξιδευτής
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-9692-22-9
Σελίδες : 232
Κατηγορίες : Κρήτη - Ιστορία - 1939-1945 Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945 Ελλάς - Ιστορία - Κατοχή - Μαρτυρίες Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

16.04 € 12.03 €




Τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης της Κατοχής και της Αντίστασης στην Ελλάδα, σημάδεψαν όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και τη μετέπειτα πορεία του Έθνους και του λαού μας μέχρι σήμερα. Μέσα στην Κρητική Αντίσταση εξέχουσα θέση κατέχει η Εθνική Αντίσταση του Κρουσώνα, ο οποίος είναι ένα καπετανοχώρι του Ψηλορείτη, με αγωνιστική παράδοση σπουδαία και κατά τα χρόνια των επαναστάσεων κατά των Τούρκων. Αρχηγός του Κρουσώνα ήταν ο καπετάν Αντώνης Γρηγοράκης ή Σατανάς. Συναρχηγός ήταν ο Νίκος Βιδάκης ή Τσικαλάς. Ένας ηρωικός, ωραίος λαϊκός ηγέτης, χαμηλών τόνων, με εξαιρετικό χιούμορ και εντιμότητα παραδειγματική, του οποίου οι μαρτυρίες και οι αγώνες εναντίον ντόπιων και ξένων κατακτητών μάς δίνουν σημαντικά στοιχεία που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης. Στην έκδοση αυτή για τον Κρουσώνα συμπεριλήφθηκε και η ζωή και η δράση ενός νέου της εποχής, του Μιχάλη Πειρασμάκη, ο οποίος μας προσφέρει πληροφορίες τόσο για την Αντίσταση, όσο και για τα Στρατόπεδα της Γερμανίας, ένα δίπολο στο οποίο ο Κρουσώνας με τους αγώνες του προσέφερε αίμα και θυσίες. Ένα δίπολο που συνδύαζε το τοπικό με το γενικό, την τοπική ιστορία με την πανευρωπαϊκή.

Ο Αντώνης Σανουδάκης γεννήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, δυο σειρές διηγημάτων, είκοσι εφτά μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελέτες για την ιστορία και λογοτεχνία. Τιμήθηκε το 1993 με το λογοτεχνικό βραβείο του Δήμου Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", την Ένωση Συντακτών και Δημοσιογράφων Ελλάδος και, με πρόταση του Π. Πρεβελάκη, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.Λογοτεχνικά και ιστορικά αποσπάσματα των έργων του εμπεριέχονται σε σχολικά βιβλία Γυμνασίου-Λυκείου και σε ποιητικές ανθολογίες. Βιβλία και ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά και ιταλικά. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Παν. Φουρναράκης και ο Μπάμπης Πραματευτάκης. Το ορατόριο "Φαέθοντος Επιφάνεια", σε ποίησή του, που κυκλοφόρησε σε δίσκο και CD, διηύθυνε ο Θόδωρος Αντωνίου. Από το 1991 ως το 2007 υπήρξε τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφ. Τα Νέα. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης και της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου.






e-mail Facebook Twitter