Κοινωνιο-γνωστική προσέγγιση και διδακτικές διαδικασίες της μάθησης των φυσικών και λογικο-μαθηματικών εννοιών στο σχολείο


Συγγραφέας : Συλλογικό έργο
Μεταφραστής : Κατή, Μαρία Πολιτοπούλου, Γιόγια
Επιμελητής : Παπαμιχαήλ, Γιάννης Δ., καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας
Υπεύθυνος Σειράς : Βοσνιάδου, Στέλλα
Εκδότης : Gutenberg
Έτος έκδοσης : 1994
ISBN : 978-960-01-0549-0
Σελίδες : 256
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Μαθηματικά - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης) Παιδαγωγική ψυχολογία Φυσικές επιστήμες - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης)
Σειρά : Ψυχολογία

12.40 € 9.80 €




Τα κείμενα του τόμου αποτελούν μια σημαντική συμβολή στον επιστημονικό διάλογο που, τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των γνωστικών και των κοινωνικών ρυθμίσεων. Έναν διάλογο με τον οποίο εισάγεται -τόσο στην ψυχολογία της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης, όσο και στις επιστήμες της αγωγής- ο ψυχο-κοινωνιολογικός προβληματισμός γύρω από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Πολλοί ερευνητές, θέτουν πλέον ερωτήματα που αφορούν άμεσα τη σχέση μεταξύ των ψυχολογικών γνωστικών θεωριών και των εκπαιδευτικών διαδικασιών που διαφωτίζουν και ερμηνεύουν την ανάπτυξη του μαθητή. Έτσι., επιχειρείται επιτέλους η επανασύνδεσή της -σύγχρονης- ψυχολογικής έρευνας με την ερευνητική παράδοση που, αφού έδωσε έργα όπως το "Σκέψη και Γλώσσα" του Vygotsky ή την "Ηθική εκτίμηση" του Piaget, διακόπηκε κατά τη δεκαετία του 30. Σε τούτα τα έργα, όπως άλλωστε και στις εργασίες των πρώτων κοινωνιο-γνωστικών ψυχολόγων της εποχής, η αλληλεπίδραση, η γλωσσική έκφραση, η μη λεκτική επικοινωνία, αποτελούσαν αναγκαίες, για την ατομική γνωστική ανάπτυξη, μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αυτοί οι ερευνητικοί προσανατολισμοί -που έως πρόσφατα είχαν μάλλον εγκαταλειφθεί- χαρακτηρίζουν και τις εργασίες του ανά χείρας τόμου, οι οποίες ευχής έργο είναι ν' αποτελέσουν σημαντικό έρεισμα για την ανάπτυξη της ψυχο-παιδαγωγικής έρευνας στη χώρα μας, δίνοντας άλλη διάσταση στις πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της παιδαγωγικής πρακτικής.






e-mail Facebook Twitter