Λοκρίδα. Ληστές και λήσταρχοι 1840-1942


Συγγραφέας : Τασιόπουλος, Νικόλαος Κ.
Εκδότης : HVNT εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5721-02-2
Σελίδες : 332
Κατηγορίες : Φθιώτιδα - Ιστορία

22.00 € 19.80 €




Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους ληστές και λήσταρχους πού κατάγονταν από κωμοπόλεις και χωριά της Λοκρίδας και στους ληστές και λήσταρχους που δεν ήσαν γηγενείς αλλά έδρασαν στην Λοκρική γη. Συναντάμε ληστές από είκοσι δύο χωριά και κωμοπόλεις: Αγία Μαρίνα, Άγιο Ιωάννη, Άγιο Κωνσταντίνο, Άγναντη, Αταλάντη, Βελίτσα (Τιθορέα), Δαδί (Αμφίκλεια), Δρακοσπηλιά (Θερμοπύλες), Δραχμάνι (Ελάτεια), Έξαρχο, Ζέλι, Καραβίδια, Κυπαρίσσι, Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Μελιδόνι, Μόδι, Μώλο, Ντερνίτσα (Δερνίτσα, Τιθρώνιο), Ρεγγίνι, Ρετζέρι (Καλλίδρομο) και το Σουλέμπεη (Παναγίτσα). Ακολουθεί η καταχώρηση κατά χρονολογική σειρά των διαφόρων ληστρικών κρουσμάτων που έλαβαν χώρα στην πολύπαθη από πλευράς ληστοκρατίας Λοκρίδα επί έναν αιώνα (1840-1942).
Στο δεύτερο μέρος καταγράφεται λεπτομερώς η εισβολή των ληστοσυμμοριών των κακούργων Πανουργιά και Μητροφονιά στην Τοπόλια Παρνασσίδας την νύκτα της 30στής προς 31ην Δεκεμβρίου 1855, η δολοφονία της γυναίκας του δήμαρχου της κωμόπολης αυτής και η αιχμαλωσία δύο μικρών κοριτσιών του που οι ληστές τα οδήγησαν στο Χάνι του Κατίκου στον Κραβασαρά Λοκρίδας (τώρα Βασιλικά Βοιωτίας) και τα κράτησαν όμηρους ενόψει της αναμονής καταβολής λύτρων από τον δήμαρχο. Καθώς καθυστερούσε η καταβολή των λύτρων από τον δήμαρχο για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή του, οι ληστές κατακρεούργησαν τα κορίτσια.


Ο Νικόλαος Κ. Τασιόπουλος γεννήθηκε στα Βασιλικά Βοιωτίας το 1950. Υπηρέτησε στη Χωροφυλακή και στη συνέχεια στην Ελληνική Αστυνομία, από την οποία αποστρατεύτηκε τον Οκτώβριο του 2004 με τον κατεχόμενο βαθμό του Αντιστρατήγου. Υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις. Διετέλεσε Κλαδάρχης Ασφάλειας και Τάξης και Επιτελάρχης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν επικεφαλής των Ολυμπιακών Δυνάμεων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο το 2004. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει έξι ξένες γλώσσες. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με συντομογραφίες ακρωνύμια και αρκτικόλεξα με αρκετές εκδόσεις.






e-mail Facebook Twitter