Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Παράρτημα - Απαιτήσεις του κομμουνιστικού κόμματος στη Γερμανία
Συγγραφέας : Marx, Karl, 1818-1883 Engels, Friedrich
Μεταφραστής : Γκιούρας, Θανάσης
Εκδότης : ΚΨΜ
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 618-5156-45-9
Σελίδες : 80
Σχήμα : 17x12
Κατηγορίες : Πολιτικά κόμματα Κομμουνισμός

6.00 € 4.20 €




Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Das Manifest der Kommunistischen Partei), γνωστό και ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», αποτελεί το πρώτο προγραμματικό κείμενο του κομμουνιστικού κινήματος.

Συνταγμένο από τον Karl Marx και τον Friedrich Engels στην καμπή των ετών 1847-1848, αποτελεί ένα από τα κλασικά κείμενα της νεωτερικότητας αναφορικά με την πολιτική δυναμική και την ιστορική σύλληψη αυτής της ίδιας περιόδου - ανεξαρτήτως της πολιτικής αφετηρίας του εκάστοτε αναγνώστη.

Πέρα και μέσα από την υφολογική επιβλητικότητά του, το Μανιφέστο αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική θεωρία και ιστορία, καθώς θέτει στο προσκήνιο και πλαισιώνει με πολλαπλά επιχειρήματα την αξίωση για την είσοδο των λεγόμενων ‘μαζών' στην πολιτική ως δυναμικού υποκειμένου και καταλυτικού παράγοντα. Η απόδοση θεμελιώδους πολιτικού ρόλου στην εργαζόμενη βάση της κοινωνίας, χαρακτηρισμένης με τον ρωμαϊκό όρο «προλεταριάτο», αρθρώνει το αίτημα μιας εκ νέου κατανόησης της ανθρώπινης ιστορίας (με επίκεντρο εδώ την ευρωπαϊκή ιστορία) ως κατά βάση ιστορίας ταξικών αγώνων, ενώ αποτελεί συγχρόνως μια ριζική αναδιατύπωση του πολιτικοθεωρητικού ζητήματος για το περιεχόμενο και τη μορφή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας, των ταξικών διαστάσεων και περιεχομένων της.

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1848 στα γερμανικά. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εκδόσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα βιβλία όλων των εποχών.

Η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έτους Μαρξ όπως έχει χαρακτηριστεί το 2018, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και με αφορμή τα 170 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου, τον Φεβρουάριο του 1848.

Στην έκδοσή αυτή, περιέχεται επίσης (ως 2ο μέρος) το "μικρό αδελφάκι" του Μανιφέστου, το συμπκυκνωμένο κείμενο"Απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Γερμανία", που αποτελεί ένα σύντομο πρόγραμμα που γράφτηκε από τους ίδιους συγγραφείς αμέσως μετά την έκδοση του Μανιφέστου, για να χρησιμοποιηθεί ως προκήρυξη των κομμουνιστών της Γερμανίας για μαζική χρήση.

 


Ο Φρειδερίκος Έγκελς (Friedrich Engels) γεννήθηκε το 1820, γόνος ενός επιτυχημένου Γερμανού βιομηχάνου. Σε ηλικία 24 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας σε ένα εργαστήριο βάμβακος. Ο νεαρός Φρειδερίκος συγκλονίστηκε από τη φτώχια της πόλης και ξεκίνησε τη συγγραφή μιας έκθεσης η οποία δημοσιεύτηκε ως "Η κατάσταση των εργατικών τάξεων στην Αγγλία" - "Condition of the working classes in England" (1844). Λίγο αργότερα, στη Γαλλία, ο Έγκελς συναντά τον Μαρξ και εφεξής συνδέονται με μια εγκάρδια φιλία. Συμμερίστηκε της απόψεις του Μαρξ σχετικά με τον καπιταλισμό και είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να γράφει λόγους που επρόκειτο να απαγγελθούν στο ευρύ πλήθος. Ο Έγκελς έπειτα ακολούθησε τον Μαρξ στο Βέλγιο, αφού οι Πρωσικές αρχές πίεσαν τη Γαλλία να εξορίσουν τον δεύτερο. Το Βέλγιο τότε αποτελούσε μια χώρα όπου υπήρχε περισσότερη ελευθερία έκφρασης συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1846 δημιούργησαν την "Κομμουνιστική επιτροπή ανταπόκρισης" ("Communist correspondence committee") με σκοπό να συνενώσουν τους σοσιαλιστές ηγέτες που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές στην Αγγλία, επηρεασμένοι από αυτή την έντονη κινητικότητα αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα νέο οργανισμό, την "Κομμουνιστική Συνομοσπονδία" ("Communist League"). Σκοπός αυτής της οργάνωσης ήταν η "ανατροπή της αστικής τάξης, η επικράτηση του προλεταριάτου, η απεμπόληση της παλαιάς καπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται σε ταξικούς ανταγωνισμούς και η εγκαθίδρυση μιας νέας αταξικής κοινωνίας όπου δε θα υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία". Ο Έγκελς αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία για λόγους οικονομικούς και εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι εξασφάλισε εισόδημα και για τον Καρλ Μαρξ. Οι δυο φίλοι κράτησαν στενή επαφή για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Εποικοινωνούσαν ταχυδρομικά κατά μέσο όρο με ένα γράμμα κάθε δυο μέρες. Μετά το θάνατο του Μαρξ το Μάρτη του 1883, ο Έγκελς αφιέρωσε τη ζωή του στην έκδοση και τη μετάφραση των έργων του Μαρξ μέχρι το θάνατό του στα 1895. Φυσικό επόμενο των ριζοσπαστικών θέσεων που πρέσβευε είναι η δημιουργία αντιλόγων και εξίσου ριζικών διαφωνιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι παρολαυτά φανερή η συμβολή του στην ανανέωση και δημιουργία νεότερων φιλοσοφικών ιδεών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.






e-mail Facebook Twitter