Μαρία Σκλοντόφσκα - Κιουρί

1867-1934: Η διασημότερη γυναίκα επιστήμονας όλων των εποχών: Φυσικός και χημικός: Βραβείο Nobel φυσικής 1903 και χημείας 1911
Συγγραφέας : Ματσούκα - Ζαχαρή, Πόπη
Εκδότης : Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 978-960-385-076-2
Σελίδες : 191
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Επιστήμονες Βιογραφίες

9.53 € 7.62 €




...Παρασκευή 6 Ιουλίου 1934, κανένας ξένος, κανένας περίεργος δεν ξέρει πώς και με ποια χάρη στολίστηκε γι' αυτό το τελευταίο της ταξίδι. Ντυμένη στα κατάλευκα, με τ' άσπρα της μαλλιά ν' αφήνουν ξέσκεπο το απέραντο μέτωπό της, με γαλήνιο πρόσωπο, σοβαρή, είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο ωραίο και ευγενικό υπάρχει στη Γη. Τα βασανισμένα και ροζιασμένα χέρια της, τα καμμένα βαθιά από το Ράδιο και τα οξέα, είναι χαλαρά και ακουμπούν στο μάκρος του σεντονιού, τραγικά ακίνητα, αυτά τα χέρια που έχουν τόσο δουλέψει... Ο τεράστιος τόμος του τελευταίου της βιβλίου, τοποθετημένος στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου του Ραδίου γράφει στο κάλυμμα: Κυρία Πέτρου Κιουρί, καθηγήτρια της Σορβόνης. Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, Βραβείο Νόμπελ Χημείας. Τίτλος: Ραδιενέργεια.

Η Πόπη Ματσούκα - Ζαχαρή, γεννήθηκε στην Άρτα της Ηπείρου. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία. Από το 1988 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Για 8 χρόνια υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της και για δυο χρόνια Γενική Γραμματέας της. Γράφει ποίηση, πεζό λόγο, μελέτη και δοκίμιο, που δημοσιεύονται σε αξιόλογα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η "Λογοτεχνική Δημιουργία" της Ε.Ε.Λ., το "Πολύπτυχο" του κ. Ευ. Ρόζου, το "Κουάριος" του κ. Ν. Ανώγη, ο "Περιπλανητής" του Κ. Ρούτη, το "Ελεύθερο Πνεύμα" του Λ. Μάλαμα, την "Ελεύθερη Σκέψη" του Μ. Σταφυλά και την "Πολιτιστική Εταιρεία Τέχνης και Λόγου". Σε εφημερίδες Ηπειρωτικές: "Ηπειρωτικόν Μέλλον" την "Αρτινή Ευθύνη", "Αμβρακία" και άλλα λογοτεχνικά έντυπα όπως ο "Νουμάς" κ.λπ. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και δοκίμια. Έχει πάρει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.






e-mail Facebook Twitter