Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας

Η καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία
Συγγραφέας : Κονδύλης, Παναγιώτης, 1943-1998
Εκδότης : Θεμέλιο
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-310-351-6
Σελίδες : 69
Σχήμα : 20x12
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Κοινωνικές επιστήμες Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη Πολιτική - Ελλάς Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς Ελλάς - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Κοινωνική ιστορία

8.48 € 6.36 €




Η δραματικότητα της εθνικής κρίσης που βιώνουμε έχει προκαλέσει μιά βαθύτερη και υγιή ανάγκη αναστοχασμού της πορείας της Ελλάδας. Το κίνητρο αυτής της εθνικής ενδοσκόπησης είναι προφανώς η αυτογνωσία, η κατανόηση του πώς φτάσαμε ως εδώ, τί και πώς πετύχαμε, σε τι και γιατί αποτύχαμε. Σε τέτοιες στιγμές, η καταφυγή σε στοχαστές μεγάλου βεληνεκούς είναι αναγκαία και λυτρωτική. Μας βοηθά να δούμε τις αδρές και ουσιώδεις γραμμές. Μας προσφέρει γενικότερα ερμηνευτικά σχήματα με τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, αλλά πάντως μας αναγκάζουν να σκεφτούμε. Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) είναι κατά γενική αποδοχή ένας απ' τους σημαντικότερους διανοητές της σύγχρονης Ελλάδας και το έργο του αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για στοχασμό και διάλογο. 'Ετσι οι εκδόσεις "Θεμέλιο" εκδίδουν και πάλι ένα σημαντικό κείμενό του, το οποίο από τη δημοσίευσή του μέχρι σήμερα αποτέλεσε σταθερή αναφορά για την κατανόηση της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για την εισαγωγή στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού: από τη μοντέρνα στη μεταμοντέρνα εποχή και από το φιλελευθερισμό στη μαζική δημοκρατία", που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1991 από τις εκδόσεις μας με τον τίτλο "Η καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία". Στην πραγματικότητα ήταν ένα αυτάρκες ξεχωριστό δοκίμιο, με το όποιο ο συγγραφέας ήθελε να παρέμβει σε μια επίσης δύσκολη στιγμή της χώρας. Γι' αυτόν το λόγο προχωρήσαμε στην αυτοτελή έκδοσή του. Αλλά επίσης και γιατί πιστεύουμε πως η επανέκδοση σε εύχρηστη και οικονομική μορφή επιβάλλεται. Η σφαιρικότητα και η διορατικότητα της ανάλυσης αποτελεί συμβολή στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στην Ελλάδα για την Ελλάδα. (από το σημείωμα του εκδότη)


Ο Παναγιώτης Κονδύλης (Panagiotis ή Panajotis Kondylis), γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Για το έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Διηύθυνε τη "Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων "Γνώση" και τη σειρά "Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" των εκδόσεων "Νεφέλη". Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη" 1983, "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα" 1984, "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός" Ι-ΙΙ 1987, "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός" 1988, "Ισχύς και απόφαση" 1991, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού" 1991, "Πλανητική πολιτική μετά το ψυχρό πόλεμο 1992, "Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία" 1992 κ.ά. Επιπλέον έχει γράψει πολλά βιβλία στη γερμανική γλώσσα. Βιβλία του στα γερμανικά: "Die Entstehung der Dialektik" (1979), "Die Aufklaerung" (1981, β΄ έκδ. 1986), "Macht und Entscheidung" (1984), "Konservativismus" (1986), "Marx und die griechische Antike" (1987), "Theorie des Krieges" (1988), "Die neuzeitliche Metaphysikkritik" (1990), "Der Niedergang der buergerlichen Denk- und Lebensform" (1991), "Planetarische Politik nach dem Kalten Krieg" (1992), "Montesquieu und der Geist der Gesetze" (1996), "Das Politische und der Mensch. Grundzuge der Sozialontologie" (1999), "Das Politische in 20. Jahrhundert" (2001).






e-mail Facebook Twitter