Ορθογραφικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας

Εξηγεί και διδάσκει την ορθογραφία
Συγγραφέας : Μπαμπινιώτης, Γεώργιος, 1939-
Επιμελητής : Μαλισιόβας, Βασίλης
Εκδότης : Κέντρο Λεξικολογίας
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 978-960-89751-4-9
Σελίδες : 1104
Σχήμα : 21x13
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Νέα - Λεξικά

42.00 € 31.08 €




Το Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας συνεχίζει την παράδοση των Λεξικών Μπαμπινιώτη να παρέχουν όχι μόνο έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, αλλά και να εξηγούν με εύληπτο τρόπο και να διδάσκουν την ορθή χρήση της γλώσσας. Έτσι και το Ορθογραφικό Λεξικό χαρακτηρίζεται από μια σειρά καινοτομιών σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά ορθογραφικά λεξικά.

  • Περιέχει πλούσιο λημματολόγιο, ώστε να καλύπτει κάθε λέξη της γλώσσας μας για την οποία θα μπορούσε να έχει κανείς ορθογραφική απορία.
  • Παρέχει τη σχολική ορθογραφία κάθε λέξης αλλά και όλες τις ορθογραφικές παραλλαγές της, τις οποίες συναντά κανείς στον γραπτό λόγο. Ειδικότερα, δίδεται πάντοτε η σχολική ορθογραφία της λέξης, αλλά, όπου η επιστημονική ετυμολογική έρευνα έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση της ιστορικής – ετυμολογικής γραφής μιας λέξης, δίδεται και η πληροφορία για την ορθή ετυμολογική γραφή της. Έτσι, ο αναγνώστης έχει πλήρη γνώση των θεμάτων της ορθογραφίας.
  • Σε σχεδόν 3.500 σύντομα και εύληπτα ορθογραφικά σχόλια δίδονται στοιχεία τα οποία ερμηνεύουν τις δυσκολίες στη γραφή πλήθους λέξεων, εξηγούν πώς έφτασε μια λέξη να γράφεται όπως γράφεται ή γιατί εμφανίζεται με διάφορες γραφές, φωτίζουν πλευρές της ορθογραφικής ιστορίας πολλών λέξεων, διαφωτίζουν για το σημαντικό πρόβλημα της γραφής των ξένων λέξεων της Ελληνικής και εκθέτουν, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, τον προβληματισμό για τη διάσταση της καθιερωμένης και της ετυμολογικής ορθογραφίας ορισμένων λέξεων.
  • Παρέχεται ο συλλαβισμός όλων των λέξεων του λημματολογίου.
  • Στο κυρίως σώμα του λεξικού ενσωματώνονται όλοι οι ισχύοντες ορθογραφικοί κανόνες της σχολικής γραμματικής για πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη.
  • Οι περισσότερες λέξεις του λημματολογίου συνδέονται με τις αριθμημένες παραγράφους ενός πρωτότυπου ένθετου (με έγχρωμες σελίδες) ορθογραφικού παραρτήματος, όπου συγκεντρώνονται ανά παράγραφο όλες ή οι περισσότερες λέξεις που γράφονται με τον ίδιο τρόπο (οργανωμένες με βάση τα «ληκτικά στοιχεία», π.χ. όσες γράφονται με -αίος και με -έος, όσες γράφονται με -ιάζω με συνίζηση και όσες γράφονται χωρίς συνίζηση κ.λπ.).
  • Στο ένθετο Ορθογραφικό Παράρτημα παρέχονται επίσης συγκεντρωτικοί πίνακες με τις ποικίλες γραφές διαφόρων λέξεων, με τα κυριότερα ομόηχα, καθώς και ενότητες για τους ισχύοντες κανόνες συλλαβισμού και τονισμούτα διαλυτικά, τη χρήση κεφαλαίων γραμμάτων κ.ά.
  • Το πλήθος των παραπάνω χαρακτηριστικών καθιστά το νέο αυτό ορθογραφικό λεξικό μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδαπολύτιμο για τον εργαζόμενο στο γραφείο ο οποίος συντάσσει διάφορα κείμενα, καθημερινό σύντροφο του δασκάλου και του μαθητή και χρηστικό βοήθημα κάθε Έλληνα που ενδιαφέρεται να γνωρίζει όχι μόνο πώς γράφεται σωστά μια λέξη αλλά και γιατί.
  • Πρόκειται αναμφισβήτητα για το μοναδικό λεξικό που εξηγεί και διδάσκει την ορθογραφία.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Απόφοιτος του 9ου Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνών, σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1962. Συνέχισε τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε λιγότερο από 10 χρόνια είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του Τμήματος Φιλολογίας, ενώ το 2000 εκλέχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει ευρεία επιστημονική δράση και πλούσιες δραστηριότητές, με πάμπολλες συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Το Βήμα" και επιστημονικός συντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών στην Κρατική Τηλεόραση. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται δεκάδες βιβλία, ανάμεσα τους το "Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο", το "Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας" και η πολύ πρόσφατη "Γραμματική της Νέας Ελληνικής".






e-mail Facebook Twitter