Πολιτικά κόμματα, εκλογές & κομματικό σύστημα


Συγγραφέας : Βερναρδάκης, Χριστόφορος
Εκδότης : Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-648-730-9
Σελίδες : 460
Κατηγορίες : Δοκίμια

40.00 € 38.00 €




Η χρονική περίοδος αναφοράς της Α΄ έκδοσης του ανά χείρας βιβλίου ολοκληρωνόταν το 2011. Σε αυτήν τη Β΄ έκδοση του βιβλίου θεωρήθηκε απαραίτητο να υπάρξει ένα μικρό Επίμετρο που να υποβοηθά τον αναγνώστη να προεκτείνει την ανάλυση του κομματικού ανταγωνισμού και της πολιτικής αντιπροσώπευσης μέχρι τις μέρες μας και να συνδέει οργανικά την τρέχουσα με τις προηγούμενες περιόδους, θέτοντας ένα περίγραμμα εργασίας ικανό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες κάθε μελετητή.

Ειδικότερα, στο βιβλίο επιχειρείται μια αναλυτική διερεύνηση του ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο της «ύστερης μεταπολίτευσης». Εξετάζεται αναλυτικά η κοινωνική σύνθεση των εκλογικών τους σωμάτων, η εσωτερική τους συγκρότηση και δομή, οι οργανωτικές τους διαστάσεις, η σχέση τους με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία. Παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της κομματικής ταύτισης, της «ταξικής ψήφου» (class voting) και της «οικονομικής ψήφου» (economic voting), καθώς και των δεικτών που προκύπτουν από τη θέση των κομμάτων στις κλίμακες ιδεολογικών τοποθετήσεων. Τέλος, καταγράφονται οι δείκτες «συσχέτισης Κράτους – Κόμματος» στο επίπεδο των στελεχών τους, καθώς και οι δείκτες οικονομικής εξάρτησης των κομμάτων από το κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από την ανάλυση των οικονομικών τους.

Το βιβλίο δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους πολιτικούς επιστήμονες και τους ερευνητές του κομματικού φαινομένου και των εκλογών. Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων για τα κοινά πολιτών, αφού στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει να εκτίθενται με μια αλληλουχία όλα εκείνα τα πολιτικά δεδομένα που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.


Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, πρόεδρος του Ινστιτούτου V-PRC. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 διδάσκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.






e-mail Facebook Twitter