Σημειώματα Ψ


Συγγραφέας : Καγγελάρης, Φώτης
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-02-3982-9
Σελίδες : 346
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

19.08 € 17.17 €




Θεωρώντας την παράνοια και την κατάθλιψη ως τις βασικές δομές της υποκειμενικότητας, προτείνεται μια διαφορετική ταξινόμηση της ψυχικής παθολογίας με κριτήριο την «απόλαυση». Η «απόλαυση» δομεί τη σχέση του υποκειμένου με το σημαίνον, ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκονται σε διαμάχη, προσδιορίζοντας το υποκείμενο ως παρανοϊκό ή καταθλιπτικό και τη νεύρωση ως ελλιπή ψύχωση. Η ψυχική παθολογία αναδύεται ως ασθένεια της σχέσης με τον Άλλο, ως ασθένεια του λόγου.
Παράλληλα με τις κλινικές περιπτώσεις, παρατίθενται παραδείγματα από την τέχνη, τη σχέση των φύλων, την καθημερινότητα όπου η «απόλαυση» δομεί την ίδια τη δυνατότητα του βίου.


Ο Φώτης Καγγελάρης είναι Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας. Σπούδασε στο Παρίσι (μαθητής των Tomkiewicz, Cooper και Lacan, παρακολούθησε επίσης Φιλοσοφία και Γλωσσολογία), όπου διετέλεσε Ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας. Εργάζεται και ζει στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια εντρυφεί επίσης στην ψυχαναλυτική ανθρωπολογία μελετώντας τις μάσκες των λαών του κόσμου και στη φιλοσοφία και την ψυχαναλυτική σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας.






e-mail Facebook Twitter