Στοιχεία αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικής: Διαστημική - Νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις -Τεύχος Τρίτο

Βιβλίου του μαθητή
Συγγραφέας : Μαυρομμάτης, Κωνσταντίνος Δ.
Εκδότης : Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-885-369-0
Σελίδες : 232
Τόμος : 3
Σχήμα : 28x19
Κατηγορίες : Αστρονομία - Βιβλία για παιδιά

20.00 € 18.00 €




Αισίως, η Σχολή Αστρονομίας, την οποία ιδρύσαμε στις αρχές του 2011, διανύει τον 3ο χρόνο λειτουργίας της. Έτσι, λειτουργεί από φέτος και τρίτος κύκλος σπουδών, που τον παρακολουθούν οι μαθητές εκείνοι που τελείωσαν επιτυχώς τους δύο προηγούμενους κύκλους. Έπρεπε, λοιπόν, ο νέος αυτός κύκλος σπουδών να έχει το αναλυτικό πρόγραμμά του, συνοδευόμενο από το απαραίτητο βοήθημα. Αυτός είναι ο λόγος που προβαίνουμε στην έκδοση του νέου αυτού βιβλίου. Οπωσδήποτε, η έκδοση ενός βιβλίου στη σημερινή εποχή, αποτελεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο, για μια Εταιρεία σαν τη δική μας, που δεν διαθέτει καθόλου ιδιαίτερους πόρους, παρά μόνο τις συνδρομές των Μελών. Δεν βρέθηκε δε και κανένας χορηγός, που θα αναλάμβανε το οικονομικό βάρος της έκδοσης αυτής. Έτσι αποτελεί πραγματικό άθλο για την Εταιρεία μας η κυκλοφορία και του 3ου αυτού τεύχους της σειράς "Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής". Θεωρήσαμε, όμως, ότι αξίζει και η συμπληρωματική αυτή θυσία, κοντά στις προηγούμενες, για την έκδοση των άλλων τριών τευχών της σειράς. Με το τεύχος αυτό, λοιπόν, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τις αστρονομικές γνώσεις τους και να εισχωρήσουν ακόμη βαθύτερα στις περισπούδαστες νέες πτυχές και ανακαλύψεις της αστροφυσικής και της διαστημικής, οι οποίες, τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την καθημερινότητα της ζωής μας και αποτελούν το πλέον επίκαιρο και εξαιρετικό "νόστιμο έδεσμα" χιλιάδων ανθρώπων. Με το τεύχος αυτό κλείνει και ο κύκλος των στοιχειωδών θεμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για μια πολύπλευρη εισαγωγή στη σύγχρονη αστρονομία, την αστροφυσική και τη διαστημική, αφού περιλαμβάνει και την τελευταία ακόμη λέξη των επιστημών αυτών. Έτσι αισθανόμαστε αρκετά ευτυχείς που ολοκληρώσαμε την προσπάθειά μας αυτή. Τα τρία τεύχη, 1ο, 2ο και 3ο, συμπληρωμένα με το 4ο τεύχος την διερευνητικών εργασιών (project), αποτελούν ένα ενιαίο και πλήρες σύνολο, κατάλληλο και απαραίτητο, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για κάθε φίλαστρο, για κάθε άνθρωπο, γενικότερα, που θέλει να έχει πλήρη γνώση των στοιχειωδών θεμάτων, της σύγχρονης αστρονομικής επιστήμης. Ευελπιστούμε ότι όλοι οι αναγνώστες θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι, από την ανάγνωση και προ παντός τη μελέτη, του πονήματος αυτού.


Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης του Δημητρίου γεννήθηκε στα Κανάλια της Καρδίτσας το 1935. Σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1954-1959). Το 1960 διορίστηκε στο δημόσιο. Επί 25ετία υπηρέτησε στο 1ο γυμνάσιο - 1ο λύκειο Βόλου. Το 1972 πέτυχε, ύστερα από αυστηρές εξετάσεις, να εισαχθεί στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, από όπου έλαβε το δίπλωμά του το 1974. Από το 1976 έως το 1982, για τρεις συνεχείς διετίες εκλέχτηκε αιρετός του κλάδου των καθηγητών της Μαγνησίας. Το 1981 έγινε γυμνασιάρχης και το 1986, κατατάχτηκε 1ος στον αξιολογικό πίνακα του νομού Μαγνησίας και τοποθετήθηκε ως λυκειάρχης στο 1ο λύκειο Βόλου. Εκεί δημιούργησε το Σχολικό Μουσείο, με πάνω από 600 αντικείμενα της προπολεμικής περιόδου. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του "Συλλόγου των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας". Το 1990 ιδρύθηκε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας αποτέλεσε τον πρώτο και μόνιμο πρόεδρο μέχρι σήμερα και η οποία αριθμεί περίπου 400 μέλη. Από το 1996, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας διοργανώνει κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνσισμό Αστρονομίας και άλλα βραβεία. Από το 2000 οι δυο πρώτοι του διαγωνισμού αυτού φιλοξενούνται στη NASA για 10 μέρες. Έγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή 15 και πλέον βιβλίων, κυρίως εκπαιδευτικών και αστρονομικών, έκανε δεκάδες ανακοινώσεις και συνέδρια, έγραψε πάνω από 100 άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και έκανε πολλές διαλέξεις με αστρονομικό ή εκπαιδευτικό, κυρίως, περιεχόμενο.






e-mail Facebook Twitter