Τα κορίτσια του Πολυτεχνείου

Από τους αγώνες της Κατοχής στην αγωνία της φυλακής
Συγγραφέας : Αντωνοπούλου - Ψιλοπούλου, Δανάη
Εκδότης : Βιβλιόραμα
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 978-960-8087-77-4
Σελίδες : 206
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 Ελλάς - Ιστορία - Κατοχή - Μαρτυρίες Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

15.58 € 14.02 €




Το βιβλίο μας δίνει, με μια φρέσκια ματιά, τη φοιτητική ζωή στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, τα πρώτα χρόνια της Κατοχής, όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, παράλληλα με τα μαθήματα, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις τους, άρχισαν να οργανώνονται στις αντιστασιακές οργανώσεις. Πέρα όμως από αυτό, στην ουσία το βιβλίο είναι ένα μικρό χρονικό της περιόδου, όπως την έζησε ένα απλό στέλεχος της Αντίστασης. Στο πρόσωπο της Δανάης Αντωνοπούλου παρακολουθούμε πώς αυτοί οι φοιτητές, μέσα από το πέρασμα τους στην ΕΠΟΝ, αναπτύσσουν δράση και αναλαμβάνουν ολοένα αυξημένα καθήκοντα, ενώ οι συνθήκες της πάλης γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η πολιτική διάσταση, που κυριαρχεί σ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, συγκροτεί τον συνδετικό ιστό στις προσωπικές μαρτυρίες που καταγράφουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, αποτελώντας κοινό σημείο αναφοράς τους. Είναι αυτή η πολιτική διάσταση που εξηγεί τις διώξεις που ακολούθησαν.

Η Δανάη Αντωνοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε ένα περιβάλλον μορφωμένων γονιών και προοδευτικών ανθρώπων. Το 1940 άρχισε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το 1940-41, ήταν εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που είχε εγκατασταθεί στο Κολέγιο του Ψυχικού. Πήρε μέρος στην Αντίσταση, ως στέλεχος του ΕΑΜ Νέων, της Λεύτερης Νέας και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος στη Μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβρη του 1944. Αργότερα συνελήφθη, δικάστηκε από στρατοδικείο και έμεινε στη φυλακή τρία χρόνια. Εκδιώχθηκε από το Πολυτεχνείο ως "ανεπιθύμητη", καθώς και από διάφορες δουλειές (όπως το Γραφείο Κ. Δοξιάδη], τα επόμενα χρόνια. Αργότερα ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ιστορία της τέχνης. Έχει στο ενεργητικό της τέσσερις εκθέσεις -μία από αυτές στο Λαύριο, με έργα εμπνευσμένα από την περιοχή. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Στη μεταπολίτευση ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Υπήρξε, μέχρι πρόσφατα, αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Μέριμνας.






e-mail Facebook Twitter