Τα οράματα της Σιμόν Μασσάρ


Συγγραφέας : Brecht, Bertolt, 1898-1956
Εκδότης : Ταξιδευτής
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-579-170-4
Σελίδες : 158
Κατηγορίες : Γερμανικά θεατρικά έργα

13.00 € 11.70 €




Η Σιμόν Μασσάρ -η Ζαν ντ’ Αρκ του Bertolt Brecht από το 1940- είναι ένα μικρό κορίτσι από τη Γαλλία με γενναία, καλή καρδιά και αφελείς απόψεις για έναν όμορφο κόσμο, αλλά και μια παιδική αλλά ξεκάθαρη αποφασιστικότητα.
Η κοπέλα, παρά την παιδική της ηλικία, εργάζεται σαν ενήλικας στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που ανήκει στον κ. Σουπώ και στον λίγο ελεύθερο χρόνο της διαβάζει ένα βιβλίο: την ιστορία της «Παρθένας της Ορλεάνης».
Όταν τα γερμανικά φασιστικά τανκς πορεύονται στη Γαλλία και στους δρόμους της γενέτειράς της, του Saint Martin, οι πρόσφυγες του πολέμου προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τον ερχομό των κατακτητών.
Τότε η φαντασία της Σιμόν την οδηγεί 500 χρόνια πριν, όταν πάλι οι Γάλλοι ευγενείς πιστεύαν πως ο πόλεμος είναι χαμένη υπόθεση, ενώ ο λαός έπρεπε να σηκώσει τα βάρη του.
Γιατί το σήμερα να μην συγκρίνεται με τα ιστορικά γεγονότα πριν από 500 χρόνια; Για άλλη μια φορά υπάρχουν εχθροί στη χώρα, για άλλη μια φορά ο γαλλικός λαός βρίσκεται σε ανάγκη και κίνδυνο και για άλλη μια φορά υπάρχουν λίγοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση μέσω της διαφθοράς και της απληστίας.
Η νέα «Παρθένα της Ορλεάνης», η νέα Ζαν ντ’ Αρκ, προβάλλει και εμπνέει τους Γάλλους συμπατριώτες της. Οι φλόγες που ξεκινά η Σιμόν, στέκονται φάρος αντίστασης. Αντίστασης, τόσο ευπρόσδεκτης από τις πλατιές μάζες του γαλλικού λαού.


Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1898 στο Άουγκσμπουργκ. Το 1917 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του, ξαναγύρισε στο Άουγκσμπουργκ, και υπηρέτησε για ένα διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι θεατρικές του αναζητήσεις γνώρισαν πολύ γρήγορα την καταξίωση, με το βραβείο Κλάιστ (1922). Αντικομφορμιστής, ορκισμένος εχθρός του πολέμου και του καπιταλισμού, βρίσκεται ήδη από το 1923 πέμπτος στον μαύρο πίνακα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν την εξουσία το 1933, ο Μπρεχτ παίρνει το δρόμο της εξορίας: Ελβετία, Δανία, Φινλανδία, Ρωσία, και τέλος Αμερική, όπου συνεργάζεται στην Καλιφόρνια με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Τσαρλς Λώτον. Το 1949 εγκαθίσταται οριστικά στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου πεθαίνει το 1956.






e-mail Facebook Twitter