Το Γκόλεμ


Συγγραφέας : Meyrink, Gustav
Εκδότης : Εκδόσεις Πηγή
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-626-671-3
Σελίδες : 318
Κατηγορίες : Αυστριακή πεζογραφία - Μυθιστόρημα Φανταστική λογοτεχνία Λογοτεχνία τρόμου

17.70 € 15.93 €




1890
Ο Αθανάσιος Πέρναθ είναι ένας διαµαντοτεχνίτης που ζει στο Γκέτο της Πράγας, δουλεύοντας επάνω σε κάθε είδους αντίκα. Από τη µια στιγµή στην άλλη αρχίζει να ταξιδεύει σε παράξενα όνειρα και σε ένα από αυτά, ένας άγνωστος του φέρνει ένα βιβλίο του οποίου το εξώφυλλο χρειάζεται επισκευή. Ο Πέρναθ το διαβάζει άθελά του και από τότε πραγµατικότητα και φαντασία γίνονται ένα. Βλέπει αλλόκοτα οράµατα, αλλοπρόσαλλες φιγούρες χορεύουν µπροστά στα µάτια του και φτάνει στο σηµείο να βλέπει το πρόσωπο του περιβόητου Γκόλεµ γύρω του.
Μέσα σε αυτό το χάος οραµάτων, παραισθήσεων και µαγείας, διάφορες φιγούρες θα εµφανιστούν γύρω του για να τον βοηθήσουν ή να τον βλάψουν. Ο Ζουάχ του περιγράφει το παρελθόν της συνοικίας, ο Χιλέλ και η Μίριαµ τον βοηθούν να κατανοήσει τον εσωτερικό του εαυτό, ενώ ο Βάσερτρουµ θέλει µάλλον το κακό του. Ανάµεσα σε αυτούς και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, κάνει ανά διαστήµατα φευγαλέα την εµφάνισή της η Ροζίνα, µια δεκατετράχρονη πόρνη που ταράζει µε τα κόκκινα µαλλιά της κάθε αρσενικό της πόλης.
Η πραγµατικότητα και το όνειρο εισβάλλουν το ένα µέσα στο άλλο, µε διάχυτο εσωτερισµό και την τερατώδη µορφή του Γκόλεµ, άυλη και υλική, υπαρκτή και φευγαλέα, απτή και απροσδιόριστη να δεσπόζει στο βάθος της σκοτεινής Πράγας. Ένα βιβλίο-σταθµός στον κόσµο του Fantasy, που ενέπνευσε αµέτρητους ανά τον κόσµο δηµιουργούς.







e-mail Facebook Twitter