Το ζαρκάδι του Ολύμπου


Συγγραφέας : Αδάμ - Βελένη, Πολυξένη
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-03-7211-3
Σελίδες : 432
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

18.00 € 16.20 €




Μια οικογένεια στη δίνη των γεγονότων του 20ού αιώνα. Ο πατέρας, ο γιος, η εγγονή ακολουθούν το πεπρωμένο τους μέσα από το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η ανταλλαγή τούς ξεριζώνει από την Ανατολική Θράκη και τους οδηγεί στη Θεσσαλονίκη που, μόλις προσαρτημένη στο ελληνικό κράτος, εμπλέκεται στον Μεγάλο Πόλεμο. Το οικονομικό κραχ του μεσοπολέμου ταλανίζει τη χώρα και η πόλη ξαναγίνεται έρμαιο των συγκυριών.

Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, αλβανικό μέτωπο, γερμανική κατοχή, Εθνική Αντίσταση. Ο γιος της οικογένειας εμπλέκεται στον αγώνα πληρώνοντας ακριβά το τίμημα. Μετά την απελευθέρωση, ο Εμφύλιος χαράζει διαφορετικούς δρόμους για πολλούς. Η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η οικογένεια για άλλη μία φορά αλλάζουν μορφή. Η δικτατορία, η μεταπολίτευση, το νέο πρόσωπο του τόπου με τη δημοκρατική αλλαγή.

Αναπάντεχη αποκάλυψη στο τέλος φέρνει την εγγονή αντιμέτωπη με την ειρωνεία της μοίρας.

Όλα ξαναγράφονται θαρρετά, ανοικτά, έντιμα, χωρίς κρυμμένα μυστικά ή ξεχασμένες αλήθειες. Τα γεγονότα, τα επεισόδια, τα πρόσωπα είναι αληθινά, όσο αληθινό είναι το σκοτάδι ή το φως που κρύβουμε μέσα μας.


Γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στην ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 56 μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι "Μακεδονικοί βωμοί" των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της· παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων. Έχει κάνει 25 περίπου διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκυμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.






e-mail Facebook Twitter