Χρέωσέ μου τη φωτιά


Συγγραφέας : B.D. Foxmoor
Εκδότης : Συμπαντικές Διαδρομές
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-607-426-4
Σελίδες : 558
Κατηγορίες : Τραγούδια, Ελληνικά

25.00 € 22.50 €




Ο Μιχάλης Μυτακίδης, ή άλλως B.D. Foxmoor, καταθέτει τους στίχους του τριάντα χρόνια τώρα. Με την παρούσα έκδοση έρχεται ξανά, μέσα από το πυρ που διαπνέει την σκέψη του, να μας προσφέρει την ψυχή του από το 2006 μέχρι και σήμερα, «βαπτίζοντας» το μεγαλείο του «Χρέωσέ μου τη φωτιά». Δίχως δισταγμό και με εκ βάθους καρδίας σεβασμό στους κανόνες του, μας καλεί να του χρεώσουμε τη φωτιά από την οποία ξεπήδησε ως Ήφαιστος χαλκέας, καίοντας κάθε τι που θα μπορούσε να τολμήσει να προσπαθήσει να την κατευνάσει. Στίχοι που θυμίζουν τα άλογα των γιών του Κάβειρου, με ανάσα καυτή, με οπλές χάλκινες, με χαλινάρια φλεγόμενα, που σε προσκαλούν να γίνεις αναβάτης τους. Ο B.D. Foxmoor, αναγνώριζε το πυρ του και μέσα στα έτη το υπέταξε θεριεύοντάς το, γενόμενος σπουδαίος ποιητής των καιρών μας. Ένας σοφός και αψύς ποιητής, που δεν διστάζει να δώσει ατόφια την αλήθεια του μέσα από τις λέξεις του. Δεν είχε ποτέ την έγνοια πώς θα τον κρίνουν και σφυρηλατούσε τους στίχους του με λέξεις λεύτερες.
Ένα σπουδαίο και άξιο μελέτης σημείο, μέσα στα χρόνια, είναι η ικανότητα και η ευκολία του να πλάθει λέξεις. Με έναν μαγικό και χειρουργικό τρόπο, τις αγκαλιάζει ο νους του, τις δένει με τα ξόρκια στην χύτρα του Low Bap, φτιάχνοντας στην ουσία ένα νέο κώδικα επικοινωνίας. Έτσι επαναστατεί, έτσι μάχεται, έτσι κερδίζει.
Αν κάποιος αναμένει να βρει στους στίχους του ωραιοποιημένες συνθήκες, καλλωπισμένα βιώματα και μέτριας έντασης φωνές, θα απογοητευτεί! Οι στίχοι είναι δοσμένοι από το Ανώτερο και ως εκ τούτου, δεν προσφέρουν χαρίσματα. Όσα βίωνε, βιώνει και πιστεύει, τα δίδει με ειλικρίνεια και δίχως να ποινικοποιεί τις λέξεις. Όποιος αναζητά την αρχαία και από ψυχής φωτιά, τη δύναμη για να ζει πιο έτοιμος να παλέψει για όσα του αξίζουν, τα άπλετα βάθια και γνώση μονάκριβη, επιβάλλεται να ανοίξει τις σελίδες αυτές.
Από το 2006 επικοινωνούσε, όλο και περισσότερο, με τον ανώτερο εαυτό του. Μέσα από όνειρα και λέξεις τον συναντούσε στην λευτεριά του επάνω, στέλνοντας τους κραδασμούς του στο σύμπαν.
Τόλμησε να εντάξει στους μύθους του αλήθειες και γνώσεις μοναδικές. Αναφορές συνδυαστικής γνώσης, όπως παραδείγματος χάριν, στο θύμο αδένα σε συνδυασμό με την προσευχή, που παραπέμπει στην ολοκληρωτική «προστασία» του σώματος και του πνεύματος. Αναφορές πραγματικά ξεχωριστές, όπου καλεί τον συνοδοιπόρο του να αναζητήσει, να γίνει πιο γνωστικός, να βαθύνει σε στοιχεία γνώσης, που λίγοι κατέχουν σήμερα.
Η μούσα τον έχρισε ποιητή. Του χάρισε αρετές ιερές και δυσεύρετες. Τον κατέστησε πανέξοχο Δαυίδ σε καιρούς Γολιάθ. Στην γιγαντομαχία των καιρών μας, ερχόμενος ως αναβάτης σε άρμα λαμπρό να τρομάξει τους γίγαντες, θα φονεύσει ξανά τον Μίμαντα, επαναφέροντας τη λευτεριά του νου και συνάμα τη λύτρωση.

Το «Χρέωσέ μου την φωτιά» είναι το σπουδαιότερο συγγραφικό δημιούργημα του B.D.FOXMOOR, μέχρι το επόμενο…

Bασίλης Πασιπουλαρίδης


Ο B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) γεννήθηκε το 1967 και ασχολείται με το hip hop σχεδόν από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Είναι ιδρυτής και βασικό μέλος των Active Member και ο "εμπνευστής" του πολιτιστικού κινήματος Low Bap. Από τότε που κυκλοφόρησε τον πρώτο hip hop δίσκο στην Ελλάδα, την "Διαμαρτυρία" έως σήμερα έχει διανύσει πολύ δρόμο και ακόμα περισσότερο δρόμο έχει βάλει μπροστά του - To Low Bap προσδιορίζει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή. Και η ζωή με το λόγο. Όταν λοιπόν λέμε λόγο στη μουσική, εννοούμε κυρίως τους στίχους. Έχει καθιερώσει πανευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ οργάνωσε το 9o Low Bap Festival. Έχει συμμετάσχει και συνεισφέρει στην έκδοση διαφόρων fanzines όπως τα: "Radicalistic", "Ονειρολόγιο", "Praxia". Έχει ασχοληθεί με soundtrack σε ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, το low bap ντοκιμαντέρ, και αμέτρητα live. Ο B.D. Foxmoor έχει συμμετάσχει στην κυκλοφορία 75 δισκογραφικών δουλειών από το 1993. Έχει κάνει παραγωγή σε 700 κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο, ενώ έχει γράψει στίχους και τραγουδήσει στα περισσότερα από αυτά.






e-mail Facebook Twitter