Νέοι παγιδευμένοι στα παιχνίδια της βίας

Εγκλήματα με δράστες και θύματα νέους
Συγγραφέας : Καρδαρά, Αγγελική
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-02-3758-0
Σελίδες : 626
Κατηγορίες : Έγκλημα και εγκληματίες Έφηβοι

30.74 € 19.67 €




Η Αγγελική Καρδαρά στο έκτο βιβλίο της, υπό τον τίτλο Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους, φωτίζει σκοτεινές πτυχές του πολυσύνθετου φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας και της θυματοποίησης ανήλικων και νέων, παρουσιάζει και αναλύει πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ από το 1995 έως και το 2020.
Στο Α’ ΜΕΡΟΣ του βιβλίου προσεγγίζεται σε θεωρητικό επίπεδο το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο Β’ ΜΕΡΟΣ αναλύονται υποθέσεις με θύματα ανήλικους και νέους σε συσχετισμό με την απεικόνισή τους στα ΜΜΕ. Στο Γ’ ΜΕΡΟΣ διερευνάται σε βάθος το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και παρουσιάζεται η κάλυψη υποθέσεων από τα media, ενώ δίνεται έμφαση σε ζητήματα ορολογίας. Στο Δ’ ΜΕΡΟΣ πολύ σοβαρά εγκλήματα με δράστες νέους, τα οποία απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ, αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης. Στο Ε’ ΜΕΡΟΣ το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο σύγχρονο σχολείο, στις εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ μαθητών αλλά και μαθητών-εκπαιδευτικών. Στις Ειδικές Θεματικές Ενότητες αναλύονται ζητήματα κρίσιμης σημασίας, όπως η κακοποίηση ζώων από ανήλικους, η αμνησία μετά τη διάπραξη της εγκληματικής πράξης, η «εκδικητική πορνογραφία», τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα ανήλικους και νέους, οι αυτοκτονίες, οι επιθέσεις με οξύ. Στα Παραρτήματα το αναγνωστικό κοινό θα βρει ένα χρήσιμο γλωσσάριο βασικών νομικών και εγκληματολογικών όρων για τη νεανική παραβατικότητα και τη θυματοποίηση ανηλίκων από το αμερικανικό δίκαιο, με τις αντίστοιχες ερμηνείες στα ελληνικά και θα διαβάσει τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως σε σημαντικές πτυχές των υπό διερεύνηση θεμάτων.
Η παρουσίαση μελετών και η καταγραφή της άποψης κορυφαίων εγκληματολόγων της χώρας και έγκριτων επιστημόνων στον τομέα της εξειδίκευσής τους προσδίδουν στο παρόν βιβλίο μία ιδιαίτερη αξία, με απώτερο στόχο να αποτελέσει στο μέλλον ένα σημείο αναφοράς για τον δημοσιογραφικό κόσμο και την επιστημονική κοινότητα.







e-mail Facebook Twitter