Το λυκόφως της δημοκρατίας


Συγγραφέας : Applebaum, Anne
Εκδότης : Αλεξάνδρεια
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-221-958-4
Σελίδες : 224
Κατηγορίες : Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

13.78 € 12.40 €




Όταν πολώνεται η πολιτική, ποια πλευρά διαλέγει κανείς; Αν είστε δημοσιογράφος, διανοούμενος, δημοτικός άρχοντας, πώς αντιμετωπίζετε την επανεμφάνιση αυταρχικών ή εθνικιστικών ιδεών στη χώρα σας; Όταν οι ηγέτες σας ιδιοποιούνται την ιστορία, προωθούν συνωμοσίες ή ακρωτηριάζουν τα μέσα επικοινωνίας και το δικαστικό σύστημα, εσείς πηγαίνετε με το ρεύμα;

Η Αν Άπλμπαουμ παρακολουθεί με ηλεκτρισμένη ένταση τις διαδρομές ατόμων που ενεπλάκησαν στα δημόσια πράγματα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Εξηγώντας γιατί οι ελίτ σε πολλές δημοκρατίες ανά τον κόσμο στρέφονται προς τον εθνικισμό και τον αυταρχισμό, συνδυάζει πρωτότυπα το προσωπικό και το πολιτικό και φωτίζει με ασυνήθιστο τρόπο τη δυναμική του δημόσιου βίου στην Ευρώπη και την Αμερική, τόσο σήμερα όσο και στο πρόσφατο παρελθόν.


Η Αν Άπλμπαουμ (Anne Applebaum) γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1964. Είναι αρθρογράφος και μέλος της ομάδας σύνταξης της "Washington Post". Έχει εργαστεί ως συντάκτρια εξωτερικών ειδήσεων και βοηθός συντάκτη για το περιοδικό "Spectator" (του Λονδίνου), ως ανταποκρίτρια στη Βαρσοβία για τον "Economist", όπως επίσης και για πολλές βρετανικές εφημερίδες. Η δουλειά της έχει επίσης δημοσιευτεί στις σελίδες των "New York Review of Books", "Foreign Affairs" και "Wall Street Journal". Είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Between East and West: Across the Bor-derlands of Europe" (1995). Στο τελευταίο βιβλίο της "Γκουλάγκ - Η αληθινή ιστορία" (εκδόσεις Ιωλκός, 2009) χρησιμοποιώντας νέες πηγές, όπως επίσης και την προσωπική της, γνήσια ιστορική, έρευνα, αναλαμβάνει για πρώτη φορά, να παρουσιάσει μια πλήρως τεκμηριωμένη εξιστόρηση του σοβιετικού συστήματος στρατοπέδων, από τις απαρχές του, που χρονολογείται από την περίοδο της Σοβιετικής Επανάστασης, μέχρι την κατάρρευσή του στην εποχή της γκλάσνοστ.






e-mail Facebook Twitter