Ανθολόγιο της αρχαϊκής λυρικής ποίησης Β΄ ενιαίου λυκείου

Θεωρητικής κατεύθυνσης
Συγγραφέας : Εμμανουηλίδης, Παναγιώτης
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 978-960-375-294-3
Σελίδες : 337
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση) Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

16.31 € 11.42 €




Το βιβλίο αυτό ακολουθεί το σύστημα διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και αξιολόγησης των μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Κάθε ποιητής/-τρια αποτελεί ξεχωριστή ενότητα, στην οποία περιέχονται: 1. Το κείμενο και η μετάφραση 2. Γλωσσική προσέγγιση του αρχαίου κειμένου. Τα μορφοσυντακτικά σχόλια έχουν στόχο να διευκολύνουν το μαθητή στην κατανόηση του ελλειπτικού ποιητικού λόγου. Στο πλαίσιο της γλωσσικής προσέγγισης δίνεται και η ετυμολογία χαρακτηριστικών λέξεων του κειμένου. 3. Ερμηνευτική προσέγγιση του κειμένου με σχόλια ιδεολογικά, πολιτισμικά, πραγματολογικά, αισθητικά κ.ά. τα οποία είναι δομημένα με τέτοιο μεθοδικό τρόπο, ώστε να συγκρατούνται στη μνήμη και να αναπαράγονται με ευχέρεια. 4. Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου. Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα η ποικιλία των ασκήσεων σε ετυμολογικά και σημασιολογικά, οι οποίες δίνονται με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Έτσι, και ο μαθητής και ο διδάσκων θα βοηθηθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν χωρίς αμηχανία το νέο αυτό αντικείμενο διδασκαλίας και αξιολόγησης. Τα παραπάνω γνωρίσματα του βιβλίου συνιστούν ένα βοήθημα πολύ χρήσιμο -και χρηστικό- για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης ήταν φιλόλογος (απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) με μακρόχρονη διδακτική πείρα κυρίως σε δημόσια ελληνικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια). Υπηρέτησε 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έγραψε είτε μόνος (είτε σε συνεργασία με τη σύζυγό του Έλλη Πετρίδου-Εμμανουηλίδου) δεκάδες βοηθήματα για φιλολόγους και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τελευταίο του εγχείρημα το ιστολόγιο "Γλωσσικά Ολισθήματα" όπου παρουσίαζε και σχολίαζε γλωσσικά ολισθήματα, τα οποία σταχυολογούσε από τον δημόσιο λόγο. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 70 χρονών.






e-mail Facebook Twitter