Πρότυπος οίκος ανοχής - Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου (Ιερό τέρας)


Συγγραφέας : Ρώμας, Χάρης
Επιμελητής : Μπενάρδος, Ζώης Καρώνη, Τούλα
Εκδότης : Δρόμων
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-694-204-4
Σελίδες : 160
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνικά θεατρικά έργα

9.59 € 6.71 €




ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ
Τι είναι ηθικό και τι είναι ανήθικο; Κατά περιόδους της ιστορίας αυτές οι έννοιες έχουν οριστεί διαφορετικά και έτσι πράγματα που θεωρούντο ανήθικα έναν αιώνα πριν, σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά (έστω ανεκτά). Όλες οι αστικές κοινωνίες, όμως, χαρακτηρίζονται από ηθική υποκρισία. Πολλοί αστοί και ιδίως οι επιφανείς μιας κοινότητας καυτηρίασαν πράξεις ή τακτικές ή τρόπους ζωής που και εκείνοι ακολούθησαν στα κρυφά. Και πολλοί "δαιμονοποίησαν" συνανθρώπους τους γιατί έκαναν πράγματα που εκείνοι δεν τόλμησαν να δοκιμάσουν ή φοβήθηκαν ότι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ικανοί να κάνουν. Δαιμονοποίησαν, δηλαδή, τον "άλλο τους εαυτό".
Οι οίκοι ανοχής και η "πορνεία" είναι πάντα γοητευτικό και πρόσφορο υλικό για ένα συγγραφέα. Γιατί οι επαγγελματίες πόρνες, μη έχοντας να χάσουν τίποτα, καταδικασμένες έτσι κι αλλιώς σε ένα κοινωνικό στιγματισμό, χρησιμοποιούσαν ως άμυνα τη γλώσσα της αλήθειας. Το θέατρο οφείλει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Και στην προκείμενη περίπτωση να αναρωτιέται. Ποιος είναι κατακριτέος, τελικά; Εκείνος που εκπορνεύει το σώμα του ή εκείνος που εκπορνεύει την ψυχή του;

ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
Όλο το μέχρι τώρα έργο μου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στηρίζεται στις συγκρούσεις εκ διαμέτρου αντιθέτων προσωπικοτήτων. Αντιθέτων κοινωνικά, οικονομικά, φιλοσοφικά ακόμη και ηθικά. Έτσι οι δύο πόλοι αυτού εδώ του θεατρικού έργου, ο ξεπεσμένος, παρηκμασμένος πρωταγωνιστής του ποιοτικού θεάτρου, Χάρης Θεοφράστου και η αμόρφωτη και αυθόρμητη πεντικιουρίστα που του ζητά να την διδάξει και να την κάνει ηθοποιό, αναπόφευκτα συγκρούονται από την πρώτη στιγμή που συναντιούνται και εκείνη αναφωνεί "Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου!"
Το έργο ακολουθεί τη λογική της "Σταχτομπούτας", του "Ασχημόπαπου" ή και του "Πυγμαλίωνα", αν θέλετε, αλλά εδώ δεν αφορά μόνο η μεταμόρφωση και εξέλιξη της ηρωίδας όσο η μεταμόρφωση του ανώριμου, στριφνού και ελάχιστα δοτικού μεσήλικα ήρωα από την επιρροή της αθωότητας και της "μεγαλοσύνης" που είχε ξεχάσει ότι υπάρχουν. Είναι πολύ πιο δύσκολο και έντονο να μεταλλαχθεί ένα υλικό που έχει κατασταλάξει στη λάθος οπτική της ζωής παρά η πρώτη ύλη που έτσι κι αλλιώς θα εξελιχθεί θετικά ή αρνητικά. Αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατον. Εμείς οι μυθοπλάστες συγγραφείς καλό είναι να αισιοδοξούμε πού και πού, ειδικά όταν γράφουμε κομεντί. Έχοντας όμως πάντα σαν όπλο το σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό. Η ζωή είναι ωραία μόνο όταν εμείς προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη.

 


Ο Χάρης Ρώμας γεννήθηκε στον Πειραιά. Έζησε στην Αθήνα. Σχολείο πήγε στον "Μοραΐτη". Τελείωσε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ παράλληλα με τη σχολή της Ιατρικής έκανε σχολή θεάτρου στη δραματική σχολή "Πέλλου Κατσέλη". Μαθητής της σχολής ακόμα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην "Πορνογραφία" του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι και κορυφαίο του χορού στον "Αίαντα" του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο. Έκτοτε παίζει συνεχώς στο θέατρο, κυρίως κωμικούς ρόλους, αλλά "σταθμούς" θεωρεί τους δύο δραματικούς ρόλους που έπαιξε στην 20χρονη καριέρα του: τον Michael στο "Παιχνίδι αγοριών" του Mort Croley (για τον οποίο τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας) και τον Jant στη "Γαμήλια δεξίωση". Ακόμα τον Cher Andrea στη "Δωδέκατη νύχτα" του Σαίξπηρ και στο "Αρσενικό και παλιά Δαντέλα". Έχει γράψει το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας "Ροζ ολοταχώς" του Δημήτρη Γιανουτζάκη. Έπαιξε στην ταινία "Γλυκεία συμμορία" του Νικολαϊδη και έγραψε μαζί με την Άννα Χατζησοφιά το σενάριο της ταινίας "Γυναίκες δηλητήριο" του Νίκου Ζερβού. Στην τηλεόραση παίζει 17χρόνια ανελλιπώς. Τα περισσότερα σενάρια έχει γράψει μαζί με την Άννα Χατζησοφιά με την οποία έχει μια σχέση αδελφική. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι οι "Μεν και οι Δεν", "Ο κακός Βεζίρης", "Κωνσταντίνου και Ελένης", το "Λίφτινγκ" και το "Καφέ της Χαράς". Έχει σκηνοθετήσει μαζί με την Κέλλυ Σταμουλάκη τα έργα της για παιδιά "Ως την άκρη του ονείρου" και "Το Μυστικό της Θαλασσοχώρας", θέατρο Περοκέ. Επίσης διασκεύασαν μαζί τη "Δωδέκατη Νύχτα", θέατρο Αμιράλ.






e-mail Facebook Twitter