Νεφέλαι


Συγγραφέας : Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ.
Εκδότης : Ερωδιός
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-454-247-5
Σελίδες : 174
Κατηγορίες : Συγγραφείς - Ερμηνεία και κριτική Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) - Ερμηνεία και κριτική

14.00 € 10.50 €




Οι Νεφέλες είναι κωμωδία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Ο ποιητής πίστευε ότι οι Νεφέλες είναι από τα καλύτερα έργα του και το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το παρουσιάσει ξανά στο κοινό. Οι Νεφέλες που σώζονται έως σήμερα είναι η δεύτερη εκδοχή. Είναι από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα έργα του, άλυτος γρίφος μέσα σε ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή και ένα από τα πιο μεγάλα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.
Οι Νεφέλες και ο Πλούτος είναι κατ’ ουσίαν δύο οικονομικά έργα του Αριστοφάνη και πολλές από τις ιδέες του σε αυτά τις συναντούμε σε οικονομικά έργα μετέπειτα συγγραφέων. Οι Νεφέλες διατηρούν την αιώνια φρεσκάδα, όπως άλλωστε όλα τα έργα του Αριστοφάνη, για τα ζητήματα που θίγουν και που είναι επίκαιρα ως και σήμερα, όπως: η παιδεία, η δικαιοσύνη, η άσκηση βίας από την εξουσία και ο δανεισμός, που αποτελεί μείζον πρόβλημα και στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και σημαντική αιτία πρόκλησης και της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τους τόκους και τα μεγιστοποιημένα κέρδη που προκύπτουν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων από τα δάνεια χρεών.

 


Γεννήθηκε γύρω στο 445 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του, το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 386 π.Χ.






e-mail Facebook Twitter