Σχέση τέχνης και δημιουργικής γραφής στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία


Συγγραφέας : Παρασκευή Ξανθούλη
Εκδότης : Αποστακτήριο
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5625-03-0
Σελίδες : 88
Κατηγορίες : Τέχνη Γραφή Παιδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική

10.00 € 8.00 €




Η προσέγγιση της Τέχνης μέσα από φανταστικές, παραμυθένιες ιστορίες θα μπορούσε να είναι μια “εκδρομή” στον εικαστικό κόσμο γιατί εγείρουν τον προβληματισμό των πολύ νεαρών αποδεκτών και συμβάλλουν στο να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην έννοια του «ωραίου».

Η διερεύνηση του τρόπου που οι σύγχρονοι συγγραφείς παιδικών αναγνωσμάτων πραγματεύονται τη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας, η οποία διανθίζει την καθημερινότητα των νεαρών αποδεκτών με στιγμές λογοτεχνικής και εικαστικής ανάγνωσης, με ώρες δημιουργικού προβληματισμού και αισθητικής απόλαυσης, ήταν ο λόγος της δημιουργίας αυτού του βιβλίου. Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν τα βιβλία της Φίλιας Δενδρινού, τα οποία είναι συναρπαστικά όχι μόνο για τις παραμυθένιες ιστορίες τους αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μυούν τους πολύ νεαρούς αποδέκτες στον χώρο της τέχνης.

Αυτό που ενδιαφέρει την παρούσα εργασία είναι να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η εμπλοκή του παιδιού με τα Έργα Τέχνης ξακουστών ζωγράφων μέσα από την αφήγηση μιας φανταστικής ιστορίας, με την προσδοκία να αναδειχθεί ο συναισθηματικός πλούτος όχι μόνο του καλλιτέχνη ζωγράφου, αλλά και του αναγνώστη-παιδιού, αποδέκτη της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αυτή η μελέτη επίσης, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του κώδικα QR, οδηγεί διαδραστικά τους αναγνώστες σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους όπου μπορούν να δουν τους πίνακες ζωγραφικής που περιγράφονται αλλά και κάθε επιμέρους χρήσιμη πληροφορία που τους συνοδεύει (στοιχεία δημιουργού, έτος που φιλοτεχνήθηκαν, διαστάσεις, περιγραφή, κ.ά.)







e-mail Facebook Twitter