Ο αθάνατος Μπάρτφους


Συγγραφέας : Appelfeld, Aharon, 1932-
Εκδότης : Άγρα
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-505-528-8
Σελίδες : 196
Κατηγορίες : Ισραηλινή πεζογραφία - Διήγημα

14.30 € 10.01 €




ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΑ στο σύγχρονο Ισραήλ, Ο Αθάνατος Μπάρτφους είναι ίσως το πιο βαθύ και δυνατό πορτραίτο επιζώντος του Ολοκαυτώματος που γράφτηκε ποτέ.
Ο Άαρον Άππελφεντ χρησιμοποιεί τις τεχνικές της παράλειψης και της έμμεσης αναφοράς, που τελειοποίησε σε αριστουργήματα όπως το Badenheim 1939 και το To the Land of the Cattails, για να αφηγηθεί την ιστορία του Μπάρτφους «του αθάνατου», όπως αινιγματικά τον αποκαλούν λόγω της εμπειρίας του στα ναζιστικά στρατόπεδα.
Πολίτης πλέον του Ισραήλ, πατέρας δύο κοριτσιών και εγκλωβισμένος σε έναν άπελπι γάμο, ο Μπάρτφους αγωνίζεται να καταπιέσει συναισθήματα και αναμνήσεις που του προκαλούν φόβο και αποστροφή, ενώ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ηρεμία, την αξιοπρέπεια και τη συμπόνια που είναι απαραίτητες για κάθε ανθρώπινο ον. Ο Αθάνατος Μπάρτφους είναι η σκληρή και αλησμόνητη σπουδή ενός ανθρώπου που έχει φτάσει στα τραγικά του όρια.


Ο Άαρον Άπελφελντ γεννήθηκε το 1932 στην πόλη Τσέρνοβιτς της τότε αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, μετέπειτα Ρουμανίας και σημερινής Ρωσίας, από γονείς Εβραίους. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ηλικία οκτώ ετών, είδε να δολοφονείται η μητέρα του από τους Ναζί και έπειτα εγκλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για δύο μήνες. Μετά την απόδρασή του περιπλανήθηκε για δύο χρόνια στα δάση της Ουκρανίας. Το 1944, όταν ο πόλεμος είχε λήξει, διέσχισε τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, για να καταλήξει στην Ιταλία, όπου έζησε για αρκετούς μήνες σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων. Τελικός προορισμός του ήταν το Ισραήλ, και έκτοτε ζει στην Ιερουσαλήμ. Ο Άπελφελντ, συγγραφέας διεθνούς φήμης σήμερα, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα ("Καπνός") το 1962. Ακολούθησαν τριάντα και πλέον βιβλία, διηγήματα και μυθιστορήματα. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Ιστορία μιας ζωής", "Μπαντενχάιμ 1939" και "Απρόσμενη αγάπη", όλα σε μετάφραση της Μάγκυς Κοέν.






e-mail Facebook Twitter