Αρχική» Αυτοβιογραφία

Αυτοβιογραφία

Υπαρχηγός Ανατολικών Επαρχιών Κρήτης

Αυτοβιογραφία
Συγγραφέας : Ζωγράφος - Ξανθουδίδης Αντώνιος Μ. 1819-1896
Επιμελητής : Φυσαράκης Κωνσταντίνος
Εκδότης : Δήμος Χερσονήσου Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 960-87506-0-1
Σελίδες : 160
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Αυτοβιογραφίες, Κρήτη - Ιστορία, Ελλάς - Ιστορία - 1861-1874
 

10.20 €
9.08 €
Μη Διαθέσιμο Προιον
"... Γενναίος μετά φρονήσεως, αφιλοκερδής, τύπος χρηστού και μεγαλοψύχου πατριώτου, τοιούτος υπήρξεν ο Αντώνιος Ξανθουδίδης, ο οποίος κατά την περικλεά και μακροχρόνιον εκείνην επανάστασιν του 1866 υπήρξεν ο Νέστωρ των Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης και η γνώμη του ήτο πάντοτε σεβαστή και απετέλει αληθή αυθεντίαν. Οσάκις ηγείρετο εις τα στρατόπεδα των Κρητών επαναστατών σπουδαίον τι ζήτημα, αφορόν την τύχην της πατρίδος, οι πάντες ανέμενον ανυπομόνως από τον Κόρακα μέχρι του τελευταίου επαναστάτου, τι θα πει ο Καπετάν Ζωγράφος. Και η γνώμη του εισηκούετο πάντοτε μετά θρησκευτικής ευλαβείας και εξετελείτο μετά μεγάλης ταχύτητος.

Τοιούτος υπήρξεν ο Αντώνιος Ζωγράφος, ένας από τους πρώτους συντελεστάς της ενώσεως της Κρήτης μετά της μητρός Ελλάδος".

(Εφημ. "Η αλήθεια" Αθηνών, 5 Ιουνίου 1909)

"Η ιστορία των μεγάλων επαναστάσεων της Κρήτης (1821-1898) τεκμηριώνεται με τεράστιο πλήθος εγγράφων και ντοκουμέντων, που απόκεινται σε δημόσια ή ιδιωτικά αρχεία. Δυστυχώς, τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα ή ανέκδοτα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των ερευνητών και των φιλιστόρων. Αλλά τα έγγραφα είναι η ψυχή της ιστορίας και τα αναμφισβήτητα αποδεικτικά των ιστορικών γεγονότων. Χωρίς αυτά η ιστορική εικονα του παρελθόντος είναι ασαφής και ελλιπής και όχι σπάνια παραμορφωμένη από τις προσωπικές εκτιμήσεις και υποθέσεις των ιστορικών. Από την άποψη αυτή είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια δημοσίευσης νέου αρχειακού υλικού. Ο κ. Κώστας Φυσαράκης, καλός μελετητής της τοπικής ιστορίας, ανέλαβε να μεταγράψει και να εκδώσει ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, που έχει σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του, το ιστορικό χωριό Αβδού Πεδιάδος. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Αντωνίου Μ. Ξανθουδίδη ή Ζωγράφου, υπαρχηγού των Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης κατά τις επαναστάσεις 1866-1878, πατέρα του μεγάλου αρχαιολόγου Στέφανου Ξανθουδίδη. [...]"

(από τον πρόλογο του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη)

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Δεν περνάς κυρά-Μαρία

Στούπη, Μαρία Σ.
Δωδώνη(2006)
960-385-378-Χ
198
15.89 €
12.71 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο