Αρχική» Δομή και λειτουργία των κλασσικών γλωσσών

Δομή και λειτουργία των κλασσικών γλωσσών

Παράλληλο συντακτικό αρχαίας ελληνικής και λατινικής

Δομή και λειτουργία των κλασσικών γλωσσών
Συγγραφέας : Μαρκαντώνης Ιωάννης, Κωνσταντινόπουλος Βασίλης Λ.
Εκδότης : Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-85212-7-0
Σελίδες : 565
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Συντακτικό, Λατινική γλώσσα - Συντακτικό
 

50.96 €
45.35 €
[...] Το βιβλίο πιστοποιεί όχι μόνο ότι η δομή της φράσης και το τρόπος γραφής, στην ουσία, είναι ίδιοι στα ελληνικά και στα λατινικά, αλλά και ότι αποτελούν τη βάση στη σύνταξη και τη λογοτεχνία των γλωσσών μας σήμερα.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ελληνική και η λατινική γλώσσα παραμένουν ζωντανές σήμερα. Αναφερόμενος, για την ακρίβεια, στα αρχαία ελληνικά, που άσκησαν ιδιαίτερη επίδραση στα λατινικά και που ήδη είχαν παρόμοιο τρόπο δομής της φράσης, είπα σε αρκετές περιπτώσεις, ότι οι ευρωπαϊκές γλώσσες σήμερα είναι "ημιελληνικά" ή "κρυπτοελληνικά". Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα νέα ελληνικά. Αν και προέρχονται από τη δημοτική, δεν θα αποτελούσαν πολιτιστική κατηγορία χωρίς την τεράστια επίδραση της καθαρεύουσα, που προέρχεται, όπως είναι γνωστό, από τον πεζό λόγο της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής. [...]
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο προσφέρει αφενός όλη τη θεωρία για τον παραλληλισμό των δύο κλασικών γλωσσών, όπως λόγου χάριν της επίδραση των ελληνικών στα λατινικά, και αφετέρου μια ιδιαίτερα διδακτική παρουσίαση των συντακτικών φαινομένων. Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι σημαντικό από θεωρητικής και διδακτικής απόψεως και ότι θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, αν τα νεοελληνικά κείμενα (μεταφράσεις, συντακτικοί κανόνες και ασκήσεις) μεταγλωττισθούν στις, κατά περίπτωση, οικείες γλώσσες.

(από τον πρόλογο, Francisco R. Adrados)

Περισσότερα Βιβλία απο Συγγραφείς

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Ανθολογία αρχαίας αττικής πεζογραφίας

Δεβελάσκας, Αθανάσιος Στ.
Ζήτη(2016)
960-456-471-4
320
16.96 €
13.40 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο