Αρχική» Εγώ ο ξάδερφός σου!

Εγώ, ο ξάδερφός σου!

Ένα υπερχρονικό, συμπαντικό ταξίδι απ' την αρχή των πάντων έως το σημερινό άνθρωπο, το αύριο και το μετά

Εγώ, ο ξάδερφός σου!
Συγγραφέας : Δανάτσας Ηλίας
Εκδότης : Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 618-00-0116-2
Σελίδες : 344
Σχήμα : 21χ14
 
Κατηγορίες : Φυσικές και θετικές επιστήμες, Κοσμολογία , Γεωλογία
 

15.90 €
12.72 €
Στο πρώτο μέρος γίνεται μια κάπως εκτεταμένη παρουσίαση των συμπαντικών γεγονότων από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης, της δημιουργίας της Γης μέχρι σήμερα. Αποτελεί το θεμέλιο και τη βάση πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη των επόμενων κεφαλαίων. Με απλοϊκό τρόπο παρουσιάζονται τα επιμέρους γεωλογικά συμβάντα, απ' το σχηματισμό των πρώτων ηπείρων, τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών έως τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν το πώς δημιουργήθηκαν π.χ. τα Ιμαλάϊα ή ο Ολυμπος. Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της καθημερινότητας, μέσα απ' τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά διάφορα γεωλογικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις γεωλογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο π.χ. πότε το Αιγαίο μετατράπηκε από χερσαία σε θαλάσσια περιοχή, γιατί έχουμε τόσο συχνούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο, ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας μετά από εκατομμύρια χρόνια κ.λπ. Σ' αυτό το πρώτο μέρος, επειδή σε κάθε γεωλογική εποχή έχουμε και μια διαφορετική όψη της επιφάνειας της γης, παίρνω τον αναγνώστη σαν συνεπιβάτη σ' ένα φουτουριστικό διαπλανητικό όχημα για ένα φανταστικό ταξίδι στον παρελθόντα χρόνο για να του παρουσιάσω αυτές τις αλλαγές από ψηλά. Άλλες φορές πάλι, εφόσον μας το "επιτρέπουν οι συνθήκες", βρισκόμαστε στην επιφάνεια της Γης, παρατηρούμε και "συζούμε" τα δρώμενα από πολύ κοντά. Έτσι, επιδιώκω να ελαφρύνω τα πιθανόν για μερικούς βαρετά αλλά πραγματικά επιστημονικά γεγονότα με μια δόση φαντασίας για να κεντρίσω το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η επικρατέστερη θεωρία της εμφάνισης της ζωής πάνω στη γη με έναν απλό και παραστατικό τρόπο και το ρόλο του DNA στην εξέλιξη των ειδών. Στη συνέχεια δίνονται στοιχεία που τεκμηριώνουν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους, την εξέλιξή του και τη διαφοροποίησή του από τους προπρογόνους του. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη βιολογική συγγένεια του ανθρώπινου είδους με το χιμπατζή και απαντάται με σαφήνεια η αβάσιμη ερώτηση, γιατί ο χιμπατζής δεν γίνεται άνθρωπος.

Στο επόμενο μέρος έρχομαι σε αντιπαράθεση με τις γενικότερες θέσεις της εκκλησίας περί πίστης, Θεού, θαυμάτων κ.λπ. και δικαιολογώ τη στάση μου αναφέροντας καθημερινά φαινόμενα που κάθε άλλο παρά την ύπαρξη ενός Θεού αποδεικνύουν. Δίνεται απάντηση στο γιατί υπάρχουν τόσες εκατοντάδες θρησκείες και παραθρησκείες, πώς, πότε, από ποιους και το σκοπό που δημιουργούνται και πώς η εκκλησία συντηρεί και εκμεταλλεύεται την αδυναμία και την άγνοια των ανθρώπων. Γιατί και από ποιους υπάρχει διαφθορά κάτω από το "βλέμμα του Θεού" χωρίς τιμωρία. Πώς διαστρεβλώνονται τα φυσικά φαινόμενα στα γραπτά της Αγίας Γραφής. Παράλληλα γίνονται παραπομπές σε συγκεκριμένα αντιφατικά εδάφια της Π. & Κ. Διαθήκης. Τέλος γίνεται αναφορά και παραλληλισμός των "θαυμάτων" των εκκλησιαστικών βιβλίων με τα "θαύματα" των σημερινών τσαρλατάνων. Απορρίπτονται κατηγορηματικά οι θεωρίες-παγίδες περί μεταθανάτιας ζωής, ψυχής, παραδείσου κ.λπ. στηριζόμενος σε απλά καθημερινά συμβάντα. Περιγράφεται ωμά και προκλητικά με απλά λόγια τι απομένει από εμάς μετά το θάνατό μας, τι είναι αυτό που ο κόσμος θέλει να πιστεύει πως είναι η ψυχή μας κ.λπ.

Σε όλα τα κεφάλαια προσπαθώ να κρατήσω τον αναγνώστη σε εγρήγορση "αναγκάζοντάς" τον ή ενθαρρύνοντάς τον αρκετά συχνά να εκφράσει τα δικά του "γιατί" που πιθανόν δεν είχε την ευκαιρία ή δεν τολμούσε να τα εκφράσει έως εκείνη τη στιγμή και ν' απαντήσει ο ίδιος σ' αυτά με τον τρόπο του. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να βλέπει αρκετά συχνά τον εαυτό του να συμπρωταγωνιστεί στα δρώμενα και σε πολλά σημεία να ταυτίζεται ή να εναντιώνεται στις δικές μου προσωπικές σκέψεις και απόψεις. Προς το τέλος γίνεται αναφορά στην πιθανή κατάληξη της γης και του σύμπαντος και στην ύπαρξη ή όχι εξωγήινων. Αναφορά γίνεται επίσης στο περίφημο έτος καταστροφής του κόσμου (2012), ποιοι και για ποιο λόγο συντηρούν αυτήν την καταστροφολογία καθώς και στη διαστρέβλωση και εκμετάλλευση από πλευράς της εκκλησίας του "αντίχριστου θηρίου 666".

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Τεχνική γεωλογία

Κούκης, Γεώργιος Χ.
Παπασωτηρίου(2002)
960-7530-09-8
516
45.87 €
36.70 €

Φυσική μεταλλουργία

Χαϊδεμενόπουλος, Γρηγόρης Ν.
Τζιόλα(2007)
960-418-117-3
736
46.14 €
36.91 €

Τεχνική γεωλογία

Στουρνάρας, Γεώργιος Κ.
Τζιόλα(2010)
960-418-294-3
428
27.00 €
21.60 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο