Αρχική» Εις βασίλεια εισερχόμεθα των ουρανών

Εις βασίλεια εισερχόμεθα των ουρανών

Η τέχνη, η θεολογία, η συμβολική και η συγκριτική του ορθόδοξου χριστιανικού ναού

Εις βασίλεια εισερχόμεθα των ουρανών
Συγγραφέας : Κανιολάκης Ιωάννης Ε.
Εκδότης : Αρμός
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-527-050-1
Σελίδες : 392
Σχήμα : 25χ17
 
Κατηγορίες : Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, Εκκλησίες - Ιστορία
 

30.43 €
22.52 €
Η γη της Ορθοδοξίας είναι κατάσπαρτη από τόπους ιερούς. Ναούς και ερημοκκλήσια, τόπους του Θεού και του ανθρώπου. Εκκλησιές διάσπαρτες στις πολιτείες και στα χωριά, στις βουνοκορφές και στα ακροθαλάσσια, "αχειροποίητα" κτίσματα, που με την πέτρα και το χρώμα τεχνουργούν ευλαβικά και φανερώνουν την αγάπη του Θεού, χώροι της λατρείας, της προσευχής και της δοξολογίας Του.
Η είσοδος στο τόπο της λατρείας είναι για τον λαό του Θεού, είσοδος στο μυστήριο που φανερώνει η Εκκλησία, συνάντηση και κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, μέθεξη του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου, πρόγευση της Βασιλείας του Θεού, που φανερώνεται μέσα στα Μυστήρια και την λατρευτική ζωή του μυστικού σώματος του Κυρίου.
Ο Ορθόδοξος ναός δεν είναι απλά και μόνο ένα μνημείο με διάσταση πολιτιστική. Αποτυπώνει την πρόσληψη από την Εκκλησία του πολιτισμού και της τέχνης για να εικονισθεί η Καινή Βασιλεία του Θεού και η πορεία προς αυτήν. Είναι η εικόνα του ανακαινισμένου και επαναφερμένου στην πρωτόκτιστη Ωραιότητα του κόσμου, που φανερώνεται στην ευχαριστιακή εκκλησιαστική σύναξη.
Αυτήν την περί του ναού εμπειρία και πίστη του λαού του Θεού επιχειρούμε να καταγράψουμε με το Βιβλίο αυτό: Να αποκρυπτογραφήσουμε τις αρχιτεκτονημένες και αγιογραφημένες στο χριστιανικό ναό αλήθειες της Εκκλησίας μας. Να δείξουμε πως ο ναός στην συνολική λειτουργική του διάσταση γίνεται ο κήρυκας μιας εν Χριστώ Ευχαριστιακής ενότητας του σύμπαντος κόσμου, πως φανερώνει την αλήθεια του προσωπικού τρόπου υπάρξεως της δημιουργίας, πως αποκαλύπτει την ευχαριστιακή κοσμολογία της Εκκλησίας ως έσχατολογικη όδευση προς την Καινή Βασιλεία του Θεού. Ότι εν τέλει μέσα σε όλα αυτά και με αυτά ο ναός γίνεται ο τόπος όπου τελεσιουργείται αναπαραστατικά η Ουράνια Λειτουργία της Αποκαλύψεως.
Διατρέχουμε την εργασία με την επίγνωση ότι αυτή δεν αποτελεί έργο συστηματικής θεολογίας, ούτε έργο επιστημονικής ανακάλυψης ή μελέτης ερευνητικής, αλλά ως μια προσέγγιση ερμηνευτική με την προσφυγή στην Αγία Γραφή, στα έργα των αγίων Πατέρων, στην εκκλησιαστική υμνολογία και στους μεγάλους σύγχρονους θεολόγους της Εκκλησίας μας.

Περισσότερα Βιβλία απο Συγγραφείς

Θείου έρωτος ιεραί ακολουθίαι

Κανιολάκης, Ιωάννης Ε.
Carpe Librum(2016)
618-5186-07-1
160
14.00 €
12.60 €

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Η μητρόπολη Μετρών και Αθύρων

Βαλσαμίδης, Πασχάλης Ι.
Σταμούλης Αντ.(2007)
960-6713-18-0
487
36.04 €
24.87 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο