Επικοινωνία Γιατρού - Ασθενούς

Ενας πρακτικός οδηγός δεξιοτήτων επικοινωνίας
Συγγραφέας : Σίμου, Έφη
Εκδότης : Ινστιτούτο Επικοινωνίας Και Αλφαβητισμού Στην Υγεία
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-618-83146-2-7
Σελίδες : 239
Κατηγορίες : Επικοινωνία Δημόσια υγεία

18.00 € 13.50 €
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων θα πρέπει να είναι απλή, κατανοητή και χωρίς προστριβές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποτύχει. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το μήνυμα που στέλνουμε αποκωδικοποιείται με τον ίδιο τρόπο από όλους, καθώς στη διαδικασία αποκωδικοποίησης παρεμβαίνουν εμπόδια, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι πεποιθήσεις, οι εμπειρίες και το αξιακό σύστημα του αποδέκτη.
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς αποφεύγουν να μιλήσουν διεξοδικά και με ειλικρίνεια με το γιατρό τους. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι η εδραιωμένη πεποίθησή τους ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, η απροθυμία τους να επιβαρύνουν χρονικά έναν πολυάσχολο γιατρό, η απόμακρη συμπεριφορά του γιατρού, η ανησυχία τους ότι οι φόβοι τους αναφορικά με την ασθένειά τους θα επιβεβαιωθούν.

Κάθε ασθενής, ειδικά τη στιγμή της οξείας φάσης της ασθένειας, μπορούμε να πούμε ότι βιώνει πληροφοριακή πείνα αναφορικά με την ασθένεια, τις αιτίες που την προκάλεσαν, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και κυρίως την έκβασή της. Η καλή επικοινωνία είναι τόσο μια ηθική επιταγή, απαραίτητη για την ενημερωμένη συγκατάθεση και την αποτελεσματική συμμετοχή των ασθενών στα θεραπευτικά σχήματα, όσο και ένα μέσο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων, την αποτελεσματική συμμόρφωση στη θεραπεία, την αποφυγή λαθών στη διάγνωση, την αποφυγή δικαστικών προσφυγών.   

To βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να ανοίξει το διάλογο αναφορικά με την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα εμπόδια στο πλαίσιο της διαπροσωπικής τους επικοινωνίας, καθώς και τις δεξιότητες με τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να κάνουμε την επικοινωνία μας αποτελεσματικότερη.

Η επικοινωνία δεν είναι μονόδρομος, αλλά αποτελεί μία αμφίδρομη διαδικασία. Πολλές φορές, για να μας εμπιστευτεί κάποιος και να μας μιλήσει πρέπει να τον προσεγγίσουμε εμείς πρώτα με εν-συναίσθηση και ειλικρίνεια.


H Έφη Σίμου εργάζεται στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του μαθήματος Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία. Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου "Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία" καθώς και του συνεδρίου 2nd European Risk Summit: Risk communication Principles - Practices -Tools, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας σε συνεργασία με το King's College of London. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, της ταξιδιωτικής ιατρικής και της πρωτογενούς πρόληψης. Είναι επίσης συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2008-2012. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία (PhD- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία, ( MSc London School of Hygiene and Tropical Medicine) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (dipl Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και βασικών σπουδών στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (Bsc-Σχολή Επιστημών Υγείας TEI Αθήνας) καθώς και την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Bsc-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).


e-mail Facebook Twitter