Αρχική» Εφαρμογές και νέες τεχνολογίες πληροφορικής

Εφαρμογές και νέες τεχνολογίες πληροφορικής

Εφαρμογές και νέες τεχνολογίες πληροφορικής
Συγγραφέας : Μάνος Βασίλης Δ., Μπουρνάρης Θωμάς Γ.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-456-234-3
Σελίδες : 224
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 

21.30 €
16.83 €
Tο βιβλίο αυτό έχει γραφεί για να αποτελέσει βοήθημα των φοιτητών της κατεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο μάθημα «Εφαρμογές και νέες τεχνολογίες πληροφορικής».
Αυτό περιλαμβάνει βασικά τις παραδόσεις του μαθήματος και χωρίζεται σε 6 κεφάλαια. Το πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο έχουν σαν σκοπό την εισαγωγή και τη γνωριμία των φοιτητών με τη δομή και την οργάνωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικότερα στο διαδίκτυο. Παρουσιάζεται η ιστορία του διαδικτύου, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας, οι υπηρεσίες που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες του και τέλος διάφορα παραδείγματα χρήσης του διαδικτύου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τέσσερα από τα πιο χρήσιμα προγράμματα εφαρμογών για τους γεωργοοικονομολόγους. Γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων εργασίας Excel, στο πρόγραμμα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Access, στο πρόγραμμα επίλυσης προβλημάτων μαθηματικού προγραμματισμού Lindo και τέλος στο πρόγραμμα στατιστικών αναλύσεων PASW Statistics (πρώην SPSS Statistics).
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται εφαρμογές πληροφορικής στη γεωργία και την αγροτική οικονομία. Παρουσιάζεται η πύλη agroGOV.gr που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το μάνατζμεντ γεωργικής παραγωγής. Περιεχόμενο της πύλης αυτής αποτελούν και οι εφαρμογές: agroMANAGER, μια εφαρμογή που αφορά τη συστηματική καταγραφή των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, την παρακολούθηση των μεταβολών και του υπολογισμού των οικονομικών αποτελεσμάτων της, με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και agroPLAN που είναι μια εφαρμογή για την οργάνωση παραγωγής γεωργικών εκμεταλλεύσεων και γεωργικών περιοχών.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο, εξετάζονται οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και η συμβολή τους στον αγροτικό τομέα. Παρουσιάζονται οι τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης (e-learning), Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government), Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (e-business), Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce), Ηλεκτρονικής Εφοδιαστικής (e-logistics), Ιχνηλασιμότητας (traceability), Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Δεδομένων (Electronic Data Interchange) και τέλος τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support Systems) καθώς και τα Έμπειρα Συστήματα (Expert Systems).
Η ανάγνωση και η εκμάθηση του περιεχομένου του βιβλίου δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάποια από τις υπάρχουσες γλώσσες προγραμματισμού, μια και ο βασικός σκοπός του μαθήματος, και συνεπώς και του βιβλίου, είναι ο φοιτητής της κατεύθυνσης της Αγροτικής Οικονομίας να μάθει, όχι να προγραμματίζει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά να τον χρησιμοποιεί σαν εργαλείο επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων του. Να μάθει δηλαδή, αφενός τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αφετέρου πώς να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων αγροτικής οικονομίας. Εξάλλου για τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες στους οποίους ο μελλοντικός γεωργοοικονομολόγος θα προσφεύγει για την ανάπτυξη ή εξεύρεση του κατάλληλου προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή με βάση την ανάλυση και πιθανώς τον αλγόριθμο του προβλήματος που θα έχει ετοιμάσει προηγουμένως ο ίδιος. Βέβαια για μια καλύτερη συνεργασία σε αυτό το επίπεδο ή ακόμη και για μια μερική επέμβαση σε κάποιο υπάρχον πρόγραμμα θα ήταν χρήσιμη η γνώση μερικών γενικών στοιχείων από τις βασικές γλώσσες προγραμματισμού.

Περισσότερα Βιβλία απο Συγγραφείς

Πληροφορική Ι

Μάνος, Βασίλης Δ.
Ζήτη(2011)
978-960-456-287-9
148
14.91 €
11.78 €

Εφαρμοσμένη στατιστική

Μάνος, Βασίλης Δ.
Ζήτη(2012)
978-960-456-154-4
298
27.69 €
21.88 €

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Οι κίνδυνοι του διακικτύου

Γκορίλας, Δημήτριος Ι.
Επιστροφή(2017)
978-618-83450-3-4
159
12.00 €
9.60 €

Εισαγωγή στην πληροφορική και τον προγραμματισμό

Πάγκαλος, Γεώργιος
Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.(2015)
978-960-602-019-3
504
38.00 €
34.20 €

Minecraft

9.50 €
7.13 €
Μη Διαθέσιμο Προιον

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο