Αρχική» Η Γερμανία στις φλόγες

Η Γερμανία στις φλόγες

Ο βομβαρδισμός της Γερμανίας 1940-1945

Η Γερμανία στις φλόγες
Συγγραφέας : Jörg Friedrich
Μεταφραστής : Μπάρλου Μάγια
Επιμελητής : Σοκόλη Αθηνά
Εκδότης : Σοκόλη - Κουλεδάκη
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-8264-66-9
Σελίδες : 759
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945, Γερμανία - Ιστορία
 

30.57 €
21.40 €
Ο βομβαρδισμός της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διήρκεσε πέντε χρόνια και είναι ένα γεγονός που όμοιό του δεν συναντάται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας ερήμωσε, με τη διαφυγή και το διωγμό των κατοίκων από εκεί, και η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη συμφορά μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο. Περισσότερες από χίλιες πόλεις και χωριά βομβαρδίστηκαν. Σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι βόμβες έπεσαν πάνω σε τριάντα εκατομμύρια πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Σ' όλη τη γερμανική επικράτεια, σημειώθηκαν εκρήξεις και ξέσπασαν πυρκαγιές. Υπήρξαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο θύματα, ενώ πόλεις, που χρονολογούνταν από το Μεσαίωνα, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Βέβαια, ο πύρινος όλεθρος στο Αμβούργο και στη Δρέσδη έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του γερμανικού έθνους και είναι ευρέως γνωστός. Ωστόσο, λίγα γνωρίζουμε για το τι πραγματικά συνέβη στο Πφόρτσχαϊμ, το Ντόρτμουντ, το Ντάρμστατ, το Κρέφελντ, και το Κάσελ, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις που έγιναν στάχτη. Έτσι, ο Βερολινέζος ιστορικός Γιεργκ Φρίντριχ, με το βιβλίο του αυτό, που έλειπε από τη σχετική βιβλιογραφία, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην παγκόσμια μνήμη. Βασιζόμενος σε πλήθος πηγών, περιγράφει την καταστροφική επιχείρηση που σχεδίασαν και εκτέλεσαν συστηματικά οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί, εναντίον των γερμανικών πόλεων.
Πάντως, το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο γερμανικός λαός ξεπλήρωσε έτσι τις θηριωδίες, ανά την Ευρώπη, του χιτλερικού καθεστώτος. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: "Το έθνος που δοκίμασε πρώτο το πολεμικό μένος από τους αιθέρες, σε όλες του τις διαστάσεις, με συνέπεια την ερήμωσή του, ήταν το γερμανικό. [...] Ο Χίτλερ ήταν ένας καταστροφέας πόλεων, που το έργο του έμεινε ανεκπλήρωτο".

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Η μάστιγα του ναζισμού

Russell of Liverpool, Edward Frederick Langley Russell, Baron, 1895-1981
Ιωλκός(2007)
960-426-455-9
350
20.00 €
16.00 €

Γερμανία από τη RAF στους πράσινους

Cohn - Bendit, Daniel
Εναλλακτικές Εκδόσεις(1983)
 
138
6.22 €
5.54 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο