Αρχική» Η ειδική αγωγή αφετηρία εξελίξεων στην επιστήμη και στην πράξη

Η ειδική αγωγή αφετηρία εξελίξεων στην επιστήμη και στην πράξη

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής: 15-18 Απριλίου 2010

Η ειδική αγωγή αφετηρία εξελίξεων στην επιστήμη και στην πράξη
Οι πρόσφατες κοινωνικο-πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες και οι συνακόλουθες ασύλληπτες επιστημονικές εξελίξεις και ανακατατάξεις (π.χ. η διεύρυνση της γνώσης, τα θετικά και αρνητικά επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αύξηση του πληθυσμού, ο άκρατος ανταγωνισμός, η ισχυροποίηση του ατομικού έναντι του συλλογικού, η επέκταση των ορίων διαβίωσης, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, της γενετικής και των νευροεπιστημών, η αμφισβήτηση των πανανθρώπινων αξιών, κ.ά.) οδήγησαν επιτακτικά στην ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης, ενός νέου όρου, του "Καθολικού Σχεδιασμού", για την διευκόλυνση της ατομικής και της κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, ο Καθολικός Σχεδιασμός, αποτυπώνεται και υλοποιείται στο "σχολείο για όλους" (ενιαίο σχολείο). Η νέα τάση της συνεκπαίδευσης αναφέρεται στην προσπάθεια να αναγνωρίζονται οι ατομικές διαφορές του κάθε μαθητή και να αξιοποιούνται κατά την εκπαιδευτικο-διδακτική διαδικασία στο πλαίσιο της ενιαίας σχολικής τάξης. Έτσι διαγράφεται και επιβάλλεται μια τάση για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και όσμωση της ειδικής και της γενικής εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργική ενοποίησή τους.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα και η αφορμή η Ειδική Αγωγή να προσφέρει και να ανταλλάξει θέσεις, αξίες, επιτεύγματα με τη Γενική Εκπαίδευση. Με αφορμή την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολεία γενικής αγωγής, η γενική εκπαίδευση συνολικά μπορεί να εμπλουτισθεί μέσα από κοινά ερευνητικά προγράμματα, που απαιτεί η νέα τάση, με νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία (π.χ. Διαφοροποιημένη Διδασκαλία) με νέους ευαισθητοποιημένους επιστήμονες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με νέες οργανωτικές-διοικητικές και σύγχρονες επιστημονικές υποδομές.

Παράλληλα ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της Ειδικής Αγωγής βοηθά στη διάχυση των ερευνητικών δεδομένων από τον ένα επιστημονικό κλάδο στον άλλο με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των στρατηγικών και των τεχνικών εκείνων οι οποίες είναι απαραίτητες για την απόκτηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση των στάσεων που απαιτούνται από τη σύγχρονη κοινωνία.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Μέρος Πρώτο
Συμβουλευτική
- Αθηνά Δάντη, "Δια-επιστημονικό μοντέλο σύνδεσης 'συμβουλευτικής' και 'αγωγής' με σημείο συναρμογής τη διαχείριση συναισθηματικών δυσκολιών στο σχολικό πλαίσιο"
- Αλεξάνδρα Κολιοπάνου, Μαρία Συφάκη, "Διαχείριση κρίσης - Αντιμετώπιση πένθους στο σχολικό
περιβάλλον"
- Όλγα Μακρή, Αργύρης Ήργης, "Η συμβουλευτική πρακτική και η θεωρία της γνωστικής-
συμπεριφορικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των φοβιών. Μια μελέτη περίπτωσης"
- Γιάννης Κοσμόπουλος, "Ο συνεργατικός ρόλος των γονιών στο σχολείο"
- Γιάννης Κοσμόπουλος, "Οι ανάγκες των γονιών παιδιών με αυτισμό όπως αυτές προκύπτουν
μέσα από συμβουλευτική ομάδα"
- Όλγα Μακρή, Αργύρης Ήργης, "Συμβουλευτική και Ειδική Αγωγή. Η Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Παρατηρήσεις και Σημειώματα από Ταχύρρυθμο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προβλημάτων Σχολικής Τάξης"

Μέρος Δεύτερο
Πολλαπλές αναπηρίες
- Αδριανός Γ. Μουταβελής, Γιώργος Μπούρχας, "Διαφοροποιημένη Διδασκαλία με τη χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών σε μαθητές με εγκεφαλική παράλυση"
- Αναστασία Παπαϊωάννου, "Διδασκαλία μουσικής σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - ομαδικές δραστηριότητες Μελέτη περίπτωσης παιδιού με σύνδρομο RETT και παιδιού με εγκεφαλική παράλυση"

Μέρος Τρίτο
Εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη - ενσωμάτωση
- Βάλια Καλογρίδη, "Απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών με κώφωση για την ενταξιακή
εκπαίδευση"
- Αμαλία Φιλιππάκη, Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, "Η Αξιοποίηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως μέσο για την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία Ένταξης των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Γενικό Σχολείο"
- Νικολέττα Γκλιάου - Χριστοδούλου, "Μεθοδολογικές προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινοτικών δεξιοτήτων για αποτελεσματική συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία"
- Άννα Γαλανού, "Το μέλλον βρίσκεται στη διαφορετικότητα"
- Κωνσταντίνος Μπληζιώτης, Γιώργος Παπαναστασίου, "Εφαρ

Περισσότερα Βιβλία απο Συγγραφείς

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Δυσλεξία στην πράξη

Σκουντή, Μαρία
Δοκιμάκης(2010)
960-9433-09-Χ
186
22.00 €
16.28 €
Μη Διαθέσιμο Προιον

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο

Νεα Προιόντα

Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί

Ραπτόπουλος, Βαγγέλης

Κέδρος(2021)

978-960-04-5119-1

10.38 €
9.34 €

Super-Cannes

Ballard, James Graham, 1930-2009

Κέδρος(2021)

978-960-04-5147-4

18.80 €
16.92 €

Οι άρχοντες του χρόνου

Saenz de Urturi, Eva Garcia, 1972-

Ψυχογιός(2021)

978-618-01-3550-3

17.70 €
15.93 €

Ο πρίγκιπας της Ζαεντάν

Βουραζάνης, Βαγγέλης

Υδροπλάνο(2021)

978-618-5556-33-4

15.90 €
14.31 €