Αρχική» Η ύβρις της ανισότητας

Η ύβρις της ανισότητας

Μέσα από την παγκόσμια ιστορία

Η ύβρις της ανισότητας
Συγγραφέας : Λομβαρδάς Γιώργος Πελ.
Εκδότης : Εντός
Έτος έκδοσης : 2020
ISBN : 960-614-014-8
Σελίδες : 944
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Παγκόσμια ιστορία, Κοινωνικά προβλήματα
 

33.00 €
29.70 €
"Ο καπιταλισμός του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα, έχοντας εκτινάξει τις παραγωγικές δυνάμεις (αυτοματοποίηση, ρομποτική, υπολογιστικές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογία κ.λπ.) σε πρωτόγνωρα για την ιστορία της ανθρωπότητας επίπεδα και έχοντας μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ανθρώπινης εργασίας ή έχοντας ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, καταργήσει την ανθρώπινη εργασία, μπορεί να κέρδισε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, αλλά έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Δεν χωράει πλέον στον εαυτό του. Αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης και του πολιτισμού για το κοινωνικό σύνολο και πετάει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και στα αζήτητα...

Η αντίφαση αυτή, που λαμβάνει ολοένα τραγικές διαστάσεις και φέρνει σε σημείο απόγνωσης ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας αποτελεί ?βριν, με τη σημασία του όρου που του έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες και η οποία, σύμφωνα με τον μεγάλο τραγικό της αρχαιότητας, όταν αρχίζει να βγάζει ανθούς και να δένει στάχια αλαζονείας, τότε ο θερισμός αναμένεται πάγκλαυτος."

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο συγγραφέας Γιάννης Λομβαρδάς με την εντυπωσιακή σε έκταση έρευνά του, που αποτυπώθηκε στο παρόν βιβλίο με τίτλο "Η ΥΒΡΙΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ μέσα από την παγκόσμια ιστορία", εντοπίζει κι αποκαλύπτει βήμα-βήμα τη λεπτή κόκκινη κλωστή που διαπερνά όλη την πολυκύμαντη πορεία της ανθρωπότητας.
Γιατί το διαχρονικό αίτημα για κατάργηση των κάθε λογής κοινωνικών ανισοτήτων παραμένει ανεκπλήρωτο; Ερώτημα που μας συνοδεύει ενδόμυχα ή και πιο εκδηλωτικά από τότε που αρχίζουμε να αποκτούμε κοινωνική συνείδηση. Τόσο απλοϊκό, τόσο πεισματάρικο, αλλά και τόσο δυσπρόσιτο συνάμα.
Γιατί 20 μόλις άνθρωποι έχουν περιουσία όση το ετήσιο εισόδημα του 47% του πλανήτη; Πώς το 80% του πλανήτη καρπώνεται μόλις το 12% του παγκόσμιου πλούτου; Είναι λογικό το 45% της γης να επιβιώνει με κάτω από δύο δολάρια την ημέρα; Αποτελεί φυσική επιταγή, κάποιον ίσως σιδερένιο φυσικό νόμο ή πρόκειται για μια κοινωνική "ύβριν"; Και γιατί αυτή η πολυεπίπεδη ανισότητα διευρύνεται αντί να αμβλύνεται στο διάβα του 21ου αιώνα; Μάταιοι οι μακραίωνοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες για την υπέρβασή της ή προοίμιο της οριστικής κατάργησής της;
Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει ο Γιάννης Λομβαρδάς με μια ιστορική πραγματεία, καρπό πολύχρονης κοπιώδους μελέτης. Μια εντυπωσιακά ευσύνοπτη, εύληπτη αλλά και εξόχως αποδεικτική αποτύπωση της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας από τις απαρχές της εκμετάλλευσης μέχρι την... έφοδο στο μέλλον!
Το βιβλίο του Γιάννη Πελ. Λομβαρδά "Η ?βρις της ανισότητας μέσα από την παγκόσμια ιστορία" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Μια ιστορική μελέτη που σκάβει βαθιά το παρελθόν για να φωτίσει το μέλλον...

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Παγκόσμια ιστορία της τρομοκρατίας

Μπλάνας, Γιώργος, 1959- , ποιητής
Vakxikon.gr(2015)
618-514-408-1
102
10.65 €
9.48 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο