Η ώρα των λύκων


Συγγραφέας : Καλεντερίδης, Σάββας
Εκδότης : Ινφογνώμων Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5590-54-3
Σελίδες : 212
Κατηγορίες : Πολιτική - Ιστορία - Ευρώπη

18.00 € 16.20 €
Από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους η χώρα μας βρίσκεται υπό την διαρκή απειλή ενός ακόρεστου και ιμπεριαλιστικού αντιπάλου. Για την αντιμετώπιση όμως της αναθεωρητικής Τουρκίας, η σύγχρονη πολιτική ιστορία προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στην ελληνική διπλωματία.
Η πολιτική κατευνασμού που υιοθέτησαν οι Αγγλία και Γαλλία λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποδείχθηκε καταστροφική για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αντί να διασφαλίσουν την ειρήνη, οι «Σύμμαχοι» κατεύνασαν διαδοχικά τρεις αυταρχικούς ηγέτες, τους Μουσταφά Κεμάλ, Μπενίτο Μουσολίνι και Αδόλφο Χίτλερ, οδηγώντας νομοτελειακά τις εξελίξεις στον απόλυτο πόλεμο.
Οι κατευνασμοί που αναλύονται διεξοδικά στο παρόν βιβλίο, οδήγησαν στην εγκατάλειψη της Αλεξανδρέττας, της Αιθιοπίας και της Τσεχοσλοβακίας στα στρατοκρατικά καθεστώτα των δυνάμεων του Άξονα. Παράλληλα, οδήγησαν στην ενίσχυση και οριστική επικράτηση των Ναζί στην Γερμανία, των Φασιστών στην Ιταλία και των Γενοκτόνων στην Τουρκία.
Οι κατευνασμοί αυτοί δεν προκάλεσαν μονάχα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τα επακόλουθα αυτού, τα οποία βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και την Μ. Ανατολή.


Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".


e-mail Facebook Twitter