Αρχική» Ιερουσαλήμ

Ιερουσαλήμ

Προκλήσεις του χώρου σε μια διχοτομημένη μητρόπολη

Ιερουσαλήμ
Συγγραφέας : Shlay Anne B., Rosen Gillad
Μεταφραστής : Λαλιώτης Μιχάλης
Εκδότης : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος έκδοσης : 2020
ISBN : 960-524-570-1
Σελίδες : 320
Σχήμα : 21χ14
 
Κατηγορίες : Πόλεις, Ιερουσαλήμ, Ανθρωπογεωγραφία
 
Σειρές : Ο Κοινός Λόγος

18.00 €
16.20 €
Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη εμβληματική, καθώς αποτελεί εδώ και αιώνες πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών: του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού. Η θρησκευτική ανάταση, ωστόσο, πόρρω απέχει από την καθημερινή ζωή της σημερινής πόλης, η οποία σπαράσσεται από μακροχρόνιες και οξύτατες διαμάχες. Τούτες οι διαμάχες ουσιαστικά αφορούν το ποιος έχει την τυπική και την ουσιαστική κυριότητά της, κάτι που ενδιαφέρει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας· είναι χαρακτηριστικό πως, σε μεγάλο βαθμό, ό,τι συνδέεται με την Ιερουσαλήμ αποτελεί αυτομάτως παγκόσμια είδηση!

Το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει, να συνθέσει και ν’ αναλύσει, σε ένα πλαίσιο αμείωτης και αδιάκοπης ρευστότητας, το λαβυρινθώδες πλέγμα των επιμέρους συμφερόντων, διεκδικήσεων, ισχυρισμών και προβληματισμών σχετικά με τον χώρο, τις γειτονιές και τις ανθρώπινες κοινότητες που συγκροτούν την Ιερουσαλήμ. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι πολιτικές αποφάσεις για τον χώρο και τη διαχείρισή του είναι όπλα που χρησιμοποιούνται στην πολύμορφη μάχη για την πόλη αυτή - μια μάχη που αποτελεί μικρογραφία της ευρύτερης παλαιστινιο-ισραηλινής διένεξης.

Το βιβλίο στηρίζεται σε πολυετή έρευνα πεδίου, μακροχρόνια τριβή με την πόλη και την καθημερινότητά της, αλλά και σε 90 συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν ή έζησαν μόνιμα εκεί. Αφορά κάθε αναγνώστη, ειδικό και μη, που θέλει να γνωρίσει καλύτερα την Ιερουσαλήμ και να δει πόσο βαθιά μπορούν να σφραγίσουν τον χαρακτήρα και την εσωτερική εξέλιξη του άστεως η θρησκεία, η ιδεολογία, οι εθνικιστικές περιχαρακώσεις, αλλά και η πολιτική και οικονομική ισχύς.

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Ο αγώνας μιας πόλης

Συναδινός, Πέτρος
Καστανιώτη(2004)
960-03-3854-Χ
237
25.56 €
18.91 €

Προσκυνητάριον της Αγίας Γης

Βενιαμίν Ιωαννίδης, Αρχιμανδρίτης Ιεροσολύμων
Μυγδονία(2004)
960-7666-38-0
362
31.60 €
28.12 €

Εκεί όπου εσκήνωσε ο Χριστός

Κόκορης, Δημήτριος Θ.
Ιδιωτική Έκδοση(2011)
 
278
13.84 €
12.32 €

Περισσότερα Βιβλία στις Σειρές

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο