Αρχική» Νησιά: Πρόταση για την υγεία

Νησιά: Πρόταση για την υγεία

Νησιά: Πρόταση για την υγεία
Συγγραφέας : Μωραϊτάκη - Τσάμη Αγγελική, Βασιλάκης Παναγιώτης
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-02-2132-4
Σελίδες : 276
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Υγειονομική πολιτική , Περιφερειακός προγραμματισμός
 

18.11 €
11.59 €
...Η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας πρέπει να βασισθεί στη σωστή αποτίμηση των συνθηκών και των δυνατοτήτων του σήμερα και να σχεδιάζεται με ορίζοντα το αύριο. Για να ενισχυθεί η οικονομική προοπτική των νησιών και να υπάρξει η περαιτέρω υπέρβαση των προβλημάτων των νησιωτικών κοινωνιών πρέπει να χαραχθεί πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη, να προστατευθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών, να βελτιωθούν οι μεταφορές και γενικότερα η ενδοεπικοινωνία των νησιών, να εξασφαλισθεί υγειονομική προστασία, η φροντίδα υγείας και η περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών, να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών από το κράτος, να ικανοποιηθούν κοινωνικά αιτήματα που σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στα γεωγραφικά δεδομένα των ελληνικών νησιών είναι αναγκαία η εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, εξειδικευμένης ανά τομέα, ανά ομάδες νησιών και ανά νησί ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του...

Στο βιβλίο προσεγγίζονται οι ιδιομορφίες που έχει ο τομέας της υγείας στις νησιωτικές περιοχές και προτείνεται μεθοδολογία για την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας στα ελληνικά νησιά.
Τα προτεινόμενα προσδιορίζονται
- από τον προβληματισμό που αναπτύσσεται διεθνώς για τις ειδικές παραμέτρους της ζωής και της κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης των νησιών και την υπέρβαση των "μόνιμων δομικών αναπηριών" τους λόγω της νησιωτικότητας
- από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτικές που περιορίζουν περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες
- από τις αρχές που διέπουν τους στόχους και τις αξίες των σύγχρονων πολιτικών υγείας καθώς και
- από τις ιδιομορφίες των ελληνικών νησιών και την εξέλιξη του ελληνικού συστήματος υγείας μέχρι σήμερα.

Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει τόσα πολλά νησιά με τόσες πολλές ιδιαιτερότητες. Ο τομέας της υγείας συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων των νησιών, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των νησιωτών και προσδιορίζει αλλά και προσδιορίζεται από την αναπτυξιακή πορεία των νησιών. Η πολιτική για την υγεία είναι αναγκαίο να ενσωματωθεί στις πολιτικές που θα επιτρέψουν στα ελληνικά νησιά να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι κάτοικοι των νησιών μας δικαιούνται να αποκτήσουν, αντίστοιχα με τους υπόλοιπους Έλληνες, πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Προτείνεται το Νησιωτικό Σύστημα Υγείας ως μία εξειδικευμένη πολιτική, ως ένα μοντέλο-πρότυπο ανάπτυξης του Συστήματος Υγείας που είναι κατάλληλο για τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας. Ως εξειδικευμένη εφαρμογή παρουσιάζεται η περίπτωση του συμπλέγματος των Κυκλάδων και διατυπώνεται πρόταση στρατηγικής για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα της υγείας στα νησιά αυτά.

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο

    PopUp