Αρχική» Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία

Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία

Απάντηση στο σλαβολόγο Max Vasmer

Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία
Συγγραφέας : Μπούτσικας Ανδρέας Δ.
Εκδότης : Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης : 1992
ISBN : 960-85239-0-7
Σελίδες : 136
Σχήμα : 24χ17
 
Κατηγορίες : Ηλεία - Ιστορία, Τοπωνύμια
 

10.65 €
9.48 €
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αναζήτηση, η αναδίφηση και η συλλογή στοιχείων, όπως και η μελέτη και η επεξεργασία αυτών, σχετικά με το "πρόβλημα" της πραγματικής προέλευσης ενός αριθμού τοπωνυμίων του γεωγραφικού χώρου της Ηλείας, που θεωρούνται ως "σλάβικα" από ορισμένους ξένους ερευνητές.

Από τα μέσα του περασμένου αιώνα, μερικοί ξένοι επιστήμονες είχαν αρχίσει με ένα "ανεξήγητο" ενδιαφέρον, μια "ειδική" έρευνα γύρω από διάφορα τοπωνύμια του ελλαδικού χώρου γενικότερα. Προσπάθησαν, προφανώς, στηριζόμενοι σε κάποιες φαινομενικές ομοιότητες, αλλά και σε διάφορες μορφολογικά απίθανες επισημάνσεις, να κάνουν συγκρίσεις και συσχετισμούς, προκειμένου να "εδραιώσουν" οπωσδήποτε τη "θεωρία", ότι ο ελλαδικός χώρος είναι γεμάτος από "σλάβικα" τοπωνύμια, αφού, όπως ισχυρίζονται, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε "σλαβωθεί".

Ένας σύγχρονος σλαβολόγος, ο Γερμανός Max Vasmer, το 1941, προχώρησε και στη δημοσίευση στατιστικού πίνακα των "σλάβικων" τοπωνυμίων του ελλαδικού χώρου, στο "Die Slaven in Griechenland" (Berlin, 1941), χρησιμοποιώντας και απόψεις άλλων σλαβολόγων.

Αν και ο ρυθμός της "ειδικής" αυτής έρευνας, στον καιρό μας, έχει οπωσδήποτε ξεφτίσει, έχουν παραμείνει όμως διάφοροι προβληματισμοί. Έτσι, το "πρόβλημα" χρειάζεται επανεξέταση. Εμείς, βέβαια, θα περιοριστούμε στο μικρό και περιορισμένο χώρο της Ηλείας, για να δούμε αντικειμενικά και χωρίς σκοπιμότητες, διάφορες υπερβολές, αοριστίες ή και ανακρίβειες που υποστηρίχτηκαν... [...]

Θα πρέπει όμως να τονιστεί, ότι στην κατηγορία των τοπωνυμίων του Vasmer, καταγράφονται πως έχουν "σλάβικη" αρχή ή σχέση και ελληνικότατα τοπωνύμια. Έτσι, μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι αυτός, στην προσπάθεια του να "εμφανίσει" όσο μπορούσε περισσότερα τοπωνύμια ως "σλάβικα", ...αποκάλυψε και τους πραγματικούς του σκοπούς.

Η παρούσα εργασία ας θεωρηθεί σα μια μικρή συμβολή στην έρευνα των 34 ηλειακών τοπωνυμίων, που ο σλαβολόγος αυτός παρουσιάζει ως "σλάβικα". [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Περισσότερα Βιβλία απο Συγγραφείς

Η Φραγκοκρατία στην Ηλεία 1205-1428

Μπούτσικας, Ανδρέας Δ.
Ιδιωτική Έκδοση(1994)
 
220
10.60 €
9.43 €

Φραγκικά μνημεία στην Ηλεία

Μπούτσικας, Ανδρέας Δ.
Ιδιωτική Έκδοση(1998)
 
96
5.30 €
4.72 €

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Τριφυλιακός Πύλος

Ανδρουτσόπουλος, Θεόδωρος Α.
Ιδιωτική Έκδοση(2004)
960-92496-0-4
116
10.20 €
9.08 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο