Υπόγειες ναυτικές οχυρώσεις στην Αττική


Συγγραφέας : Κωνσταντίνος Κυρίμης
Εκδότης : Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 9786188487819
Σελίδες : 216

20.00 € 14.00 €
Στην περίοδο 1936-40, το Πολεμικό Ναυτικό κατασκεύασε στην Αττική μια σειρά από υπόγεια Ναυτικά Οχυρά και Καταφύγια, για τον έλεγχο της θαλάσσιας πρόσβασης στο Σαρωνικό και την άμυνα του Λεκανοπεδίου. Στιβαρά κατασκευασμένα, βαρύτατα οπλισμένα και επιμελώς κρυμμένα στα έγκατα της γης, δικαίως έχουν χαρακτηριστεί από ερευνητές ως «η Γραμμή Μεταξά της Αττικής».


Αποτελούν μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του Β’ ΠΠ ακόμα και σήμερα (πάνω από 80 χρόνια μετά την κατασκευή τους), αφού τα ίχνη τους κρύβονται επιμελώς, μακριά από τα αμύητα βλέμματα. Όμως με το βιβλίο αυτό, μέσα από το γλαφυρό και τεκμηριωμένο κείμενο αλλά και το πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό και τα αναλυτικά σχεδιαγράμματα, τα ξεχασμένα υπόγεια Ναυτικά Οχυρά και Καταφύγια της Αττικής αποκαλύπτονται στο σύνολό τους.


Ο Κωνσταντίνος Κυρίμης γεννήθηκε το 1975. Μεγάλωσε και κατοικεί στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Πληροφορική, Ασφαλιστικά και Business Analysis.

Έχει αρθρογραφήσει στον ειδικό τύπο της Στρατιωτικής Ιστορίας, επί περίπου 20 έτη, συνεργαζόμενος με αρκετά περιοδικά.

Συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ) και την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΓΕΝ/ΥΙΝ).

Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων με θέμα τα αντιαεροπορικά καταφύγια, την παθητική αεράμυνα και τις υπόγειες οχυρώσεις του Β' ΠΠ.

Έχει κάνει πλήθος σχετικών ομιλιών, στο Μουσείο του Οχυρού Ρούπελ, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και αλλού.e-mail Facebook Twitter