Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια


Συγγραφέας : Minoui, Delphine
Εκδότης : Μίνωας
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-02-1935-7
Σελίδες : 204
Κατηγορίες : Βιβλιοθήκες Συρία - Ιστορία

13.30 € 11.97 €
Στη σκιά του πολέμου, οι φράσεις μπορούν να πάλλονται και πάλι. Τέλεια ταξινομημένες και τοποθετημένες στα ράφια, οι λέξεις στέκονται όρθιες, είναι γερές, θριαμβεύτριες, αγέρωχες, γενναίες, αξιόπιστες, γεμάτες αλήθεια. Ανοίγουν δρόμους στη σκέψη, χειμάρρους ιδεών, ιστοριών για να ξεφεύγεις.

Από το 2012 έως το 2016 η εξεγερμένη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, υπέστη μια ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Τέσσερα χρόνια καθόδου στην κόλαση, σημαδεμένα από βομβαρδισμούς, επιθέσεις με χημικά αέρια, στερήσεις και πείνα. Μπροστά στη βία του καθεστώτος Άσαντ, σαράντα περίπου νεαροί επαναστάτες αποφασίζουν να ελευθερώσουν χιλιάδες βιβλία θαμμένα κάτω από τα ερείπια και να τα συγκεντρώσουν σε μια βιβλιοθήκη κρυμμένη σε ένα υπόγειο.

Η αντίστασή τους μέσω των βιβλίων είναι αλληγορική: ενσαρκώνει την απόλυτη άρνηση απέναντι σε κάθε μορφή πολιτικής ή θρησκευτικής επιβολής. Ενσαρκώνει την τρίτη φωνή, μεταξύ καθεστώτος Άσαντ και Ισλαμικού Κράτους. Φωνή που ο πόλεμος απειλεί να πνίξει. Η αφήγηση, καρπός της επικοινωνίας μέσω Skype ανάμεσα στη Γαλλίδα δημοσιογράφο Μινουί και τους ανυπότακτους ακτιβιστές, είναι ένας ύμνος στην προσωπική ελευθερία και στη δύναμη της λογοτεχνίας.


Η Delphine Minoui είναι από τις πιο γνωστές ρεπόρτερ της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας Le Figaro. Έχει εξειδικευτεί σε θέματα της Μέσης Ανατολής, και για τα ρεπορτάζ της, που αφορούν το Ιράκ και το Ιράν, βραβεύτηκε το 2006 με το πιο σημαντικό βραβείο του γαλλικού τύπου Prix Albert Londres. Έχει γράψει πολλά βιβλία για τη Μέση Ανατολή.


e-mail Facebook Twitter